'Dijksma mogelijke opvolgster van Mansveld'

De PvdA zoekt een ervaren opvolger voor de woensdag afgetreden staatssecretaris Wilma Mansveld. Dat Sharon Dijksma hiervoor wordt genoemd is niet vreemd. RTL Nieuws meldt slechts enkele uren na het aftreden van Mansveld al stellig dat Dijksma het gaat worden.

De betrekkelijk jonge Dijksma (44) wordt beschouwd als een solide, ervaren en doortastend bestuurster die op veel terreinen kan worden ingezet en ook grote tegenstanders een compromis kan laten sluiten.

Als Dijksma naar Infrastructuur en Milieu vertrekt, wordt ze voor de derde keer staatssecretaris. Nu doet ze dat op Economische Zaken, waar ze de rust deed weerkeren nadat haar voorganger Henk Bleker vooral de natuurorganisaties tegen zich in het harnas had gejaagd. Van 2007 tot 2010 was ze al staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het vierde kabinet-Balkenende.

Rentree
Dijksma had nog maar net afscheid genomen van de landelijke politiek, waar ze in 1994 haar entree maakte als jongste Kamerlid, toen haar eind 2012 werd gevraagd terug te keren. De PvdA zocht een opvolger voor Co Verdaas, die opstapte als staatssecretaris van Economische Zaken na gedoe over declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland.

En nu herhaalt de geschiedenis zich en is de breed inzetbare Dijksma nodig op de gevoelige portefeuille openbaar vervoer waar de kleine verstoringen van het treinverkeer vaak uitmonden in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Helemaal nieuw terrein is dat niet voor haar, want ook als Kamerlid was ze er al actief als woordvoerster. Als Kamerlid hield zich ook bezig met onderwijs, ontwikkelingssamenwerking en sociale zekerheid.

Sharon Dijksma kent ook de PvdA door en door. Ze was algemeen secretaris en voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging in de PvdA. In 2000 werd ze fractiesecretaris, in 2004 vicefractievoorzitter. In die laatste functie was ze de steun en toeverlaat van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. In 2001 was ze ook nog kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, maar ze werd verslagen door Ruud Koole.

Sharon Dijksma breed inzetbaar
Sharon Dijksma breed inzetbaar (Foto: ANP)