Ex-voorzitter parlement VS schuldig aan fraude

Dennis Hastert, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft zich woensdag voor de rechter schuldig verklaard aan frauduleuze praktijken met betalingen. Aanklagers hebben een half jaar cel geëist. De Republikein Hastert was voorzitter van het Huis van 1999 tot 2007.

De 73-jarige Hastert komt uit de staat Illinois en werkte in het onderwijs voor hij zich in 1981 in de politiek stortte. Hij zou volgens Amerikaanse media destijds zeker drie scholieren hebben misbruikt en één van hen tussen 2010 en 2014 in totaal bijna 1 miljoen euro hebben betaald om de zaak stil te houden. Hastert was aangeklaagd voor de verhulde betalingen en wegens liegen tegenover de onderzoekers.

De begunstigde wordt in de processtukken niet bij name genoemd en het is in het proces niet naar voren gebracht wat voor "misdragingen"Hastert niet in de openbaarheid wilde hebben. Hij zou het slachtoffer hebben beloofd uiteindelijk in totaal 2,7 miljoen euro te geven. Het proces kreeg grote belangstelling omdat media, zoals blijkt vergeefs, hoopten meer over de misdragingen van de toppoliticus te weten te komen. De strafmaat wordt 29 februari bepaald.

Ex-voorzitter parlement VS schuldig aan fraude
Ex-voorzitter parlement VS schuldig aan fraude (Foto: ANP)