Blatter: "Ik had na WK 2014 moeten opstappen"

Sepp Blatter heeft er spijt van dat hij niet onmiddellijk na het WK voetbal van 2014 is afgetreden als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. "Ik had toen de moed moeten opbrengen me terug te trekken, maar vijf van de zes continentale bonden smeekten me aan te blijven", zegt de 79-jarige Zwitser woensdag in een interview met het Russische persbureau Tass. "Ze waren bang dat iemand uit Europa aan de macht zou komen en de UEFA dan het hele mondiale voetbal zou controleren."

Blatter geeft in het interview Michel Platini de schuld van de crisis bij de FIFA. "Van begin af aan was ik het doel van de aanval en Platini heeft dat geregisseerd. Het is iets persoonlijks", aldus Blatter, die meent dat de huidige voorzitter van de UEFA jaloers is. "Hij wil voorzitter van de FIFA zijn en kan maar moeilijk verkroppen dat ik van de FIFA een grote commerciële onderneming heb gemaakt."

Er lopen momenteel onderzoeken in Zwitserland en Amerika naar corruptie en omkoping binnen de FIFA, onder meer bij de toewijzing van de WK's in 2018 aan Rusland en in 2022 aan Qatar. Blatter en Platini, de huidige voorzitter van de UEFA, zijn allebei voor negentig dagen geschorst vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011.

Blatter beweert in het interview met Tass dat er in 2010 binnen de FIFA al vóór de grote stemming overeenstemming was om het WK van 2018 aan Rusland te geven en in 2022 aan de Verenigde Staten. "Dus zouden we de WK's hebben in de twee grootste politieke machten, maar Platini gooide alles overhoop. Dat was na een lunch met de toenmalige Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar. Na die lunch is er gestemd binnen het uitvoerend comité en toen kreeg ineens Qatar de voorkeur."

Blatter: ik had na WK 2014 moeten opstappen
Blatter: ik had na WK 2014 moeten opstappen (Foto: ANP)