Zuma schrapt verhoging collegegelden

Na een week van protesten heeft president Jacob Zuma van Zuid-Afrika besloten de gewraakte verhoging van collegegelden te schrappen. Zuma maakte dat vrijdag bekend.

Duizenden boze Zuid-Afrikaanse studenten protesteerden vrijdag nog bij de regeringsgebouwen tegen de plannen om de studiekosten te verhogen. De betogers probeerden de hekken rond de gebouwen in Pretoria, waar president Jacob Zuma een kantoor heeft, naar beneden te trekken.

De studenten scandeerden slogans en kwamen in botsing met de politie. Die had eerder extra bewaking ingesteld in afwachting van een toespraak van Zuma. "Hij neemt ons niet serieus, we zijn hier al een hele tijd", zei een student op de televisie.

Gewonden

Afgelopen woensdag raakten een grote groep studenten en de oproerpolitie voor het parlementsgebouw in Kaapstad slaags met elkaar. Ook oppositieleden in het parlement mengden zich in de strijd, waarbij vele gewonden vielen.

Minister Blade Nzimande van Onderwijs had de studenten dinsdag het voorstel gedaan het collegegeld met 6 procent te verhogen. Dat voorstel werd afgewezen omdat de inflatie in september slechts 4,6 procent bedroeg. Het oorspronkelijke plan repte van 10 procent meer collegegeld. President Zuma haalt nu helemaal een streep door het plan.

Zuma schrapt verhoging collegegelden
Zuma schrapt verhoging collegegelden (Foto: ANP)