Kut! Brabander scheldt het meest op Twitter

Noord-Brabanders schelden het meest op Twitter. En dan gebruiken ze bij voorkeur het woord 'kut'. Dat blijkt uit een analyse van 200.000 tweets door NOS op 3.

In bijna een kwart van de onderzochte tweets wordt gescholden. In bijna de helft van de gevallen ging het daarbij om het woord 'kut'. Ook de woorden 'lul' en '(god)verdomme' kwamen met regelmaat voorbij.

Voor het onderzoek is gekeken naar 200.000 Nederlandstalige tweets die zowel verzonden zijn in september als voorzien zijn van een geotag. NOS op 3 ordende de tweets naar hoeveelheid en populariteit van de scheldwoorden per regio. Daarvoor zijn twintig steden geselecteerd.

Geen verbazing over 'kut'
Taaladviseur Lydeke Roos van Onze Taal is niet verbaasd dat 'kut' het vaakst gebruikt wordt als scheldwoord. Nederlanders hebben namelijk sowieso al een voorkeur voor het schelden met genitaliën. Bovendien is het woord 'kut' erg breed inzetbaar. "Het woord is breed inzetbaar. Je kunt je toets kut vinden. Of je kunt het woord voor een ander woord plaatsen", aldus Roos.

Dat maar liefst 46.688 van de 200.000 tweets een of meer scheldwoorden bevat, verbaast haar ook niet. "Het taalgebruik op Twitter komt redelijk overeen met onze spreektaal, dus het is niet zo gek dat er zoveel in tweets gescholden wordt. Al scheld ik zelf nooit hoor, haha."

Brabanders kampioen schelden
De steden waar het meest gescholden wordt, zijn Tilburg en Eindhoven. Vanuit Middelburg worden de minste scheldpartijen het internet op geslingerd. "Het is toch een wat nettere en christelijkere omgeving. Of anders gezegd: Het is minder plat dan de Randstad", verklaart Roos. In Middelburg wordt net als in Maastricht gemiddeld ook maar één scheldwoord per tweet gebruikt, Een gemiddelde dat in overige regio's hoger ligt.

Welk scheldwoord het populairst is, verschilt ook per regio. Waar de Brabanders verzot zijn op 'kut', houden de Utrechters meer van 'flikker'.  In Den Haag is 'tering' dan juist weer populairder. Het traditionele 'klootzak' komt opvallend weinig voor.

Twitter (Foto: ANP)
Twitter (Foto: ANP)