Vluchtelingen adviseren: mijd Nederland

Vluchtelingen adviseren achtergebleven landgenoten steeds vaker om niet naar Nederland te komen. Dat meldt de NOS. Op Facebook, waar veel vluchtelingen informatie verzamelen, zou het imago van Nederland de afgelopen weken radicaal zijn omgeslagen.

Een NOS-verslaggever keek mee op de mobiele telefoon van de 20-jarige Mohammed uit Syrië, die sinds een maand verblijft in de noodopvang Heumensoord in Nijmegen. Hij toont een Facebook-pagina voor Syrische vluchtelingen die van Griekenland naar Europa willen; de pagina heeft 47.000 volgers. Er staan teksten op als 'Ga niet naar Nederland. Als je al onderweg bent, kies dan een andere bestemming.'

Versobering
De stemming omtrent Nederland is een paar weken geleden al omgeslagen, nog voordat de versoberde huisvesting werd aangekondigd en ook voor de waarschuwingsbrief van staatssecretaris Dijkhoff waarin hij de verwachtingen van asielzoekers tempert. Volgens Mohammed begon de kentering al een paar weken eerder, toen de discussie over versobering van de opvang in Nederland losbarstte.

Een meisje schrijft op Facebook: 'Ik ben naar Nederland gevlucht en al 20 dagen hier, maar ze hebben nog niet eens vingerafdrukken genomen.' Ze krijgt wel vijftig reacties met het advies om naar een ander land te gaan, zolang het nog kan, zolang ze nog geen vingerafdrukken heeft afgegeven. Anderen schrijven dat ze zelf ook in Nederland zijn, maar overwegen om weer terug te gaan naar Syrië. Ook zijn er vluchtelingen die klagen dat ze van hot naar her worden gesleept.

Teleurgesteld
'Als ze willen voorkomen dat vluchtelingen naar Nederland komen, dan pakken ze het goed aan', zegt een teleurgestelde Mohammed tegen de NOS-verslaggever. Hij zou het beter vinden als Nederland een persbericht verspreidt onder mensen die nog onderweg zijn naar Nederland. 'Daarin kan de regering schrijven dat het land vol zit en dat de procedure lang gaat duren', aldus de Syriër. 'Als ik had geweten dat ik zes maanden in zo’n opvang had moeten zitten, was ik niet naar Nederland gekomen.'