Israël wijzigt standpunt over Holocaust

Israël en Duitsland zijn het zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog plotseling oneens over wie het initiatief voor het uitmoorden van de Joden heeft genomen. Aanleiding is een opmerking van de Israëlische premier Netanyahu dat de grootmoefti van Jeruzalem in november 1941 Hitler zou hebben gesuggereerd de Joden niet te verdrijven maar uit te roeien. Dat zou hebben geleid tot de Holocaust, het uitmoorden van de Joden in Europa.

Een woordvoerder van bondskanselier Merkel reageerde met de opmerking dat de Duitsers heel goed weten wie verantwoordelijk is voor het uitroeien van de Joden. "Wij weten dat Duitsland verantwoordelijk is voor deze misdaad tegen de menselijkheid."

Netanyahu maakte zijn opmerking tijdens een toespraak over aanvallen van moslims in de jaren twintig. Die aanvallen zouden zijn ondernomen onder aanmoediging van Haj Amin al-Husseini, de latere grootmoefti van Jeruzalem. De grootmoefti was de belangrijkste islamitische wetgeleerde, een van de belangrijkste posities binnen de moslimwereld.

Israël en Duitsland twisten over Holocaust
Israël en Duitsland twisten over Holocaust (Foto: ANP)