Brand vluchtelingenopvang Slovenië; aangestoken?

In het oosten van Slovenië is woensdag brand uitgebroken in een geïmproviseerd vluchtelingenkamp. Volgens lokale media hebben vluchtelingen hun tenten in brand gestoken uit onvrede, maar de autoriteiten hebben die lezing nog niet bevestigd.

De brand brak uit in Brezice, niet ver van de grens met Kroatië. De brandweer wist het vuur snel onder controle te krijgen. Niettemin brandde tweederde van de provisorische onderkomens af, zo meldt de Sloveense krant Delo.

Volgens lokale media hebben ontevreden vluchtelingen brand gesticht, maar de autoriteiten hebben nog niks gezegd over de oorzaak van de brand. Een verslaggever van de Duitse omroep ARD meldt dat de vluchtelingen brand hebben gesticht uit onvrede over de povere omstandigheden in het opvangkamp.

Veel vluchtelingen zijn ontevreden omdat hun registratie en doorreis naar Oostenrijk door Slovenië traag verloopt. Woensdagochtend telden de autoriteiten in het kleine EU-land zo'n 11.000 vluchtelingen binnen de landsgrenzen. De regering zegt dagelijks hooguit 2.500 mensen aan te kunnen. Het parlement van Slovenië heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ingestemd met de inzet van militairen aan de grens.