Ex-tbs'er stond al lang bekend als gevaarlijk

De 38-jarige man die maandag in Leeuwarden een vrouw met een fles doodsloeg en een andere vrouw met een steekwapen verwondde, stond bij politie, justitie, de gemeente Leeuwarden en hulpinstanties al jaren bekend als gevaarlijk, agressief en gewetenloos. Autoriteiten hadden, naar eigen zeggen, echter geen wettelijke middelen om tegen de voormalige tbs'er op te treden.

De man kwam in augustus van dit jaar vrij uit een ggz-kliniek. Er waren volgens burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden geen wettelijke mogelijkheden om hem gedwongen op te sluiten of te laten opnemen.

"Hij is geen persoon die zonder risico weer de maatschappij in kon", zei Crone woensdag. Maar politie, justitie, de burgemeester en de ggz hadden "niet de bevoegdheid om vrijlating te voorkomen". De man werd sinds augustus voortdurend in de gaten gehouden.

Crone heeft de inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie om een onafhankelijk onderzoek gevraagd. Hij wil zo duidelijk krijgen of "wij de juiste inschattingen hebben gemaakt".

Ex-tbs'er stond al lang bekend als gevaarlijk
Ex-tbs'er stond al lang bekend als gevaarlijk (Foto: ANP)