Openheid over onderzoeken bij FIFA

De ethische commissie van de FIFA maakt woensdag bekend tegen wie er onderzoeken lopen. Dat doet de commissie naar aanleiding van een koerswijziging van het algemeen bestuur van de wereldvoetbalbond, die dinsdag bekend werd gemaakt.

In een spoedvergadering besloten de bestuurders dat de werkwijze van de ethische commissie transparanter moet worden en dat voortaan gecommuniceerd mag worden over lopende onderzoeken. De commissie laat er geen gras over groeien en maakt woensdag duidelijk welke voetbalofficials verdacht worden van schimmige zaken.

Tot aan dinsdag was het zo dat er niets bekend mocht worden gemaakt over dergelijke onderzoeken. Dat moest veranderen, vond het bestuur. Daarvoor moest vooral één artikel worden aangepast in de lange lijst met regels rond de ethische commissie. Daarin stond dat alles wat de commissie aan FIFA-leden vertelde, geheim moest blijven. Bovendien mochten alleen beslissingen die al waren meegedeeld aan betrokkenen, openbaar worden gemaakt.

De ethische commissie is onder meer verantwoordelijk voor de schorsing van FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-baas Michel Platini.

Openheid over onderzoeken bij FIFA
Openheid over onderzoeken bij FIFA (Foto: ANP)