Voetbalverslaggever prijst jodenstekers

Een voetbalverslaggever heeft de term 'voetbal is oorlog' een geheel nieuwe dimensie gegeven. In een partijtje tussen de mateloos populaire ploegen Ittihad Shuja'iyya en Khadamat Rafah gaf Hisham Mu'ammar er duidelijk blijk van religie (plus een beetje politiek) en sport niet van elkaar te kunnen onderscheiden.

Het ging hierbij om een potje voetbal van anderhalf week geleden, in de competitie van de Gazastrook. Topploeg Ittihad Shuja'iyya ontving thuis de koploper Khadamat Rafah. Hisham was duidelijk zeer enthousiast over het duel. Na een zeer dubieuze strafschop voor de thuisploeg (het slachtoffer duikelt maar liefst twee keer naar de grond) ging de verslaggever meer dan een beetje uit zijn dak. Voor een na de benutte 'pingel' werd Allah's naam hartstochtelijk gegild. Maar wat daarna kwam, tart elk gevoel voor fatsoen en goede smaak.

Waar Frank Snoeks vaak een heel verhaal oprakelt over de overbuurman van Ronaldo, pakt verslaggever Hirsham het heel anders aan. Een treffer van de itiihad was namelijk een prachtige reden om het doelpunt te vergelijken met de 'heldendaden' die enkele van zijn streekgenoten uitgevoerd hebben. Onder sommige Arabieren is het de laatste weken nogal een hype om willekeurig joden neer te steken, dan wel ze aan te rijden met een auto. Hisham roept na het doelpunt dingen als 'een mes voor het lichaam van de lafaards', 'een auto die over iemand heenrijdt die het land van de profeet heeft geplunderd' en dat soort leuks.

Later in de wedstrijd maken de gasten gelijk en opnieuw ontploft Hisham. Ook nu gilt de hele buurt bij elkaar met uitspraken als 'het verzet heeft zich doen gelden achter de linies van de vijand' en 'een leger van zionisten was verpletterd door onze soldaten'.

De kenner laat verder doorschemeren dat er waarschijnlijk meer Israëlische soldaten ontvoerd zullen worden en dat zij spijt zullen krijgen dat ze ooit heilige land binnengevallen zijn.

De wedstrijd eindigde in een 1-2 overwinning voor de ploeg uit Rafah.


Voetbal is vrede. Islam ook.