Duits journaal geeft verkeerd beeld vluchtelingen

In de nieuwsreportages op de Duitse publieke omroep ARD wordt niet altijd een juist beeld weergegeven van groepen vluchtelingen die naar Duitsland komen. Dat heeft hoofdredacteur Kai Gniffke toegegeven, meldt het magazine FOCUS.

In de 'Tagesschau' en 'Tagesthemen' (zeg maar het Achtuurjournaal en Nieuwsuur van Duitsland) zijn volop beelden van vluchtelingen te zien. 'Wanneer cameramensen vluchtelingen filmen, zoeken ze vooral gezinnen en kinderen met grote, zielige ogen uit', zei Gniffke tegen vakexperts in Hamburg. 'De realiteit is echter dat 80 procent van de vluchtelingen jonge, sterke, alleenstaande mannen zijn.'

De reportages schetsen het beeld alsof het vooral gezinnen zijn die vluchten. De hoofdredacteur geeft toe dat het vertekende beeld moet veranderen. 'We moeten erop letten dat er bij het uitkiezen van beelden niet al te sterk op kinderen wordt gefocust', zegt Gniffke tegen FOCUS. Voor het beeldgebruik in de reportages zijn de correspondenten op locatie verantwoordelijk.

De uiterst rechtse partij Alternative für Deutschland vroeg dinsdagmiddag op Twitter meteen aandacht voor de kwestie. Duitsland houdt dit jaar rekening met de komst van 1 miljoen vluchtelingen.