Judoka Franssen moet in Parijs genoegen nemen met zilver, Mooren loopt brons mis

Judoka Juul Franssen heeft zaterdag bij de Grand Slam in Parijs de finale bereikt in de klasse tot 63 kilogram. De 25-jarige Limburgse won eerder op de dag drie partijen voordat ze in de halve finale aantrad tegen Yarden Gerbi uit Israël. In dezelfde categorie werd Anicka van Emden in haar eerste partij meteen uitgeschakeld.

Franssen won in de slotfase van Gerbi op waza-ari en plaatste zich daarmee voor de de finale. In de eindstrijd treft ze Tina Trstenjak, de nummer één van de wereldranglijst. De Sloveense is een oude bekende van Franssen, eind augustus troffen beide dames elkaar nog op het WK. Franssen werd toen gediskwalificeerd omdat ze de arm van Trstenjak onreglementair had overstrekt. De Sloveense werd even later wereldkampioen.

Jeroen Mooren maakt nog kans op het brons. De lichtgewicht (-60 kg) verloor in de kwartfinale van Vincent Limare (Fra), maar won in de herkansing van de Braziliaan Eric Takabatake en mag later vanavond stijden voor een bronzen medaille. Hij treft in de wedstrijd om plek drie Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië, de wereldkampioen van 2013.

Dex Elmont (-73 kg) kon slechts één overwinning boeken. Na zijn moeizame zege op de Canadees Etienne Briand (drie straffen tegen een) verloor de Europees kampioen van 2014 in zijn volgende partij tegen de Japanner Hiroyuki Akimoto op yuko. Sam van 't Westende sneuvelde in dezelfde categorie eveneens in zijn tweede partij. Hij moest op yuko zijn meerdere erkennen in Odbayar Ganbaatar uit Mongolië.

In de klasse tot 66 kilogram won Junior Degen zijn eerste partij op yuko. In zijn tweede gevecht werd hij met ippon uitgeschakeld door Nijat Sjikhalizada uit Azerbeidzjan. Ook Birgit Ente redde het niet. In de klasse tot 52 kilogram moest de 27-jarige Noord-Hollandse haar meerdere erkennen in Annabelle Euranie uit Frankrijk. Ente liep in de wedstrijd één strafje meer op dan haar tegenstander.

Update 19.55 uur

Juul Franssen moet in Parijs genoegen nemen met zilver. Ze verloor in de finale met yuko van wereldkampioen Tina Trstenjak uit Slovenië. Door de tweede plek van Franssen in de strijd om wie er in de klasse tot 63 kilogram naar de Olympische Spelen weer helemaal open. Anicka van Emden is de favoriet om te gaan, maar door door de matige prestaties van de Rotterdamse en de goede prestaties van Franssen is die strijd nog lang niet beslist.

Jeroen Mooren greep in de klasse tot 60 kilogram naast het brons. Hij vocht zich via de herkansingen naar de strijd om de derde plek, maar daarin verloor hij op ippon van Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië.