UtÝyaschutter Breivik wil uit isolatie

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik spant een rechtszaak aan om zijn isolement in de gevangenis te laten opheffen. Volgens hem zijn de strenge omstandigheden van zijn gevangenschap een schending van de mensenrechten, zei zijn advocaat vrijdag.

Breivik doodde vier jaar geleden 77 mensen door een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eilandje Utøya, waar een jeugdkamp van de Noorse sociaal-democratische partij plaatsvond. Sinds zijn arrestatie heeft hij uitsluitend contact gehad met gevangenispersoneel, zijn advocaten en zijn moeder, maar die is twee jaar geleden overleden.

Zijn verzoek wordt in maart behandeld. De vraag is nog of Breivik zelf aanwezig mag zijn bij de zitting.

Breivik klaagde eerder al over de gevangenisvoorwaarden en dreigde met een hongerstaking als deze niet verbeterd werden. Toen zijn advocaat gevraagd werd of Breivik dit dreigement voort ging zetten, zei deze 'we focussen ons nu als eerste op de rechtszaak'.

Het hoofd van de Ila-gevangenis, waar de massamoordenaar eerder gevangen werd gehouden, zei in 2013 nog dat Breivik in isolatie houden nodig was omdat er een risico zou bestaan dat hij iemand binnen de gevangenis zou kunnen gijzelen.

Utøyaschutter Breivik wil uit isolatie
Utøyaschutter Breivik wil uit isolatie (Foto: ANP)