FIA versoepelt motorregelementen 2016

De motorfabrikanten van de Formule 1 en de FIA hebben een akkoord bereikt om het inzetten van tokens midden in een seizoen toe te staan in 2016. De FIA had eerder de motorregelementen voor 2016 verscherpt, om te voorkomen dat de fabrikanten hun motoren midden in het seizoen zouden aanpassen. Ook de vermindering van het aantal tokens is van de baan.

Onder de huidige 2016-regelementen zijn de fabrikanten verplicht om hun motor voor eind februari bij de FIA te hebben gehomologeerd en mag de motor vervolgens niet opnieuw gehomologeerd worden tijdens het seizoen. Ook daalt het aantal beschikbare tokens voor de ontwikkeling van 32 naar 25. Tijdens de vergadering met de hoofden van Mercedes, Ferrari, Renault en Honda en afgevaardigden van de FIA is echter unaniem besloten om deze veranderingen terug te draaien.

Vooral voor Renault en Honda is dit een positief besluit. Beide fabrikanten hadden te maken met grote prestatie- en betrouwbaarheidsproblemen Nu de motoren ook in het seizoen aangepast mogen worden hebben de fabrikanten meer tijd om aan hun motor te werken en kunnen ze problemen tijdens het seizoen sneller oplossen.

De regel die het gebruik van meer dan één gehomologeerde motor per fabrikant verbied, wat het gebruik van oudere motoren onmogelijk maakt, is ook van de baan. Hierdoor kan Toro Rosso met een 2015-motor van Ferrari aan de start verschijnen komend seizoen.