Sinterklaascomités bannen zwarte piet uit, schoorsteenpiet neemt het over

Volwassenen zijn al maanden bezig het magische sprookje van Sinterklaas politiek-correct te maken. Zo is er vandaag besloten dat er speciale schoorsteenpieten komen. Dat zijn pieten die eruitzien alsof ze net door de schoorsteen zijn gekomen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.

De nieuwe pieten lopen voor het eerst mee bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel en bij de intocht van de goedheiligman in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht. 

Dat er een speciale schoorsteenpiet in het leven is geroepen is op zijn minst apart te noemen, omdat alle zwarte pieten door de schoorsteen gaan. Daarom zijn ze ook zwart. De sinterklaascomités in de vijf steden vinden van niet, samen met de actiegroep Nederland Wordt Beter en het Overlegorgaan Caribisch Nederland hebben ze daarom besloten de normale zwarte piet langzaam uit te bannen zodat de schoorsteenpiet het kan overnemen.

"Hiermee willen we een einde maken aan de onduidelijkheid over de toekomst van het uiterlijk van Zwarte Piet", zeggen de intochtorganisatoren.

Schoorsteenpieten bij sinterklaasintochten
Schoorsteenpieten bij sinterklaasintochten (Foto: ANP)