'Thatcher moest ijzeren imago aanpassen'

De voormalige Britse premier Margaret Thatcher kreeg het dringende verzoek om haar imago te verzachten. De 'Iron Lady' kreeg dat advies van de chef van haar persafdeling, Bernard Ingham. Dat blijkt uit vrijgegeven persoonlijke documenten van Thatcher, schrijft de BBC zaterdag.

In een vijf pagina's tellend memo somt Ingham de sterke en zwakke punten van Thatcher op. Zo schrijft hij dat ze "intimiderend, fel en bazig" is. Tegelijkertijd omschrijft hij haar als een "besluitvaardig en resoluut persoon" en als "iemand die zich duidelijk niet wil laten verslaan".

Ondanks de raad van haar persvoorlichter zou Thatcher hebben geweigerd haar toon te veranderen en wilde ze geen woorden als compassie en zorgzaam in de mond nemen tijdens speeches.

Thatcher werd in 1979 de eerste vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk. De eurosceptische Thatcher kreeg om haar onwrikbare houding tegenover de vakbonden en in de oorlog met Argentinië om de Falkland-eilanden de bijnaam 'The Iron Lady' (IJzeren Dame). Ze overleed 8 april 2013 op 87-jarige leeftijd.

'Thatcher moest ijzeren imago aanpassen'
'Thatcher moest ijzeren imago aanpassen' (Foto: ANP)