'Aanval Woerden door gebrek aan regie'

In Woerden is vrijdagavond een noodopvang voor vluchtelingen bestormd. Een groep mensen met bivakmutsen gooide vuurwerkbommen en eieren en duwde hekken omver, zegt burgemeester Victor Molkenboer van Woerden tegen de lokale omroep Woerden TV.

Zo'n twintig mensen zouden naar sportcentrum Snellerpoort zijn gekomen, waar sinds woensdag 150 vluchtelingen worden opgevangen. Een groot aantal is volgens de burgemeester aangehouden.

"Het is een zieke groep. Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je niet", aldus Molkenboer. De burgemeester zegt dat de vluchtelingen erg zijn geschrokken van de knallen en emotioneel reageerden. "De meesten komen uit een oorlogsgebied. De knallen geven een traumatische ervaring."

Woerden heeft extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo komt er permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera's.

Update 09:01
PvdA en D66 vinden dat de mensen die de noodopvang voor asielzoekers in Woerden in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben bestormd, hard moeten worden aangepakt. Ongeveer twintig man met bivakmutsen op gooiden met vuurwerkbommen en probeerden hekken omver te trekken.

"Schokkend! Gevaarlijke idioten, je kunt voor of tegen zijn maar dit is onacceptabel. Pak daders keihard aan", twitterde Attje Kuiken die voor de PvdA in de Tweede Kamer woordvoerder asielzaken is. In soortgelijke woorden liet haar collega Sjoerd Sjoerdsma van D66 zich uit op hetzelfde medium: "Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!".

Bij de bestorming zijn tien mensen aangehouden. De gemeente Woerden heeft inmiddels extra veiligheidsmaatregelen genomen. Rond de sporthal komt onder meer permanent politietoezicht.

Update 11:46
Na de bestorming van de noodopvang voor asielzoekers in Woerden, vrijdagavond, heeft de politie elf mensen aangehouden. De verdachten zijn tussen 19 en 30 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht. Dat heeft de politie zaterdagochtend bevestigd.

Hoe het kon dat de andere negen belagers wisten te ontkomen, is onduidelijk. De politie is nog naar ze op zoek. Op de vraag of de verdachten afkomstig zijn uit de harde kern van FC Utrecht, zoals lokale media hebben gemeld, antwoordde de woordvoerster dat dat ,,in het onderzoek wordt meegenomen''.

Update 13:40
Deze aanval op vluchtelingen is het gevolg van gebrek aan regie bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Dat concludeert burgemeester Victor Molkenboer van Woerden zaterdag in reactie op de bestorming van ongeveer twintig aanvallers met zwaar vuurwerk en eieren op een vluchtelingenopvang in zijn plaats.

"Ja, het is het gevolg van regie van niemand, ook niet in Den Haag", concludeert hij. "De regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken. Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren."

Premier Mark Rutte heeft Molkenboer kort gebeld over de gebeurtenissen in Woerden. "Hij heeft zijn afkeer over de situatie geuit", zegt de burgemeester. "Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing."

Premier Mark Rutte vindt de bestorming van een sporthal met vluchtelingen in Woerden ontoelaatbaar. De daders moeten hard worden aangepakt, laat hij zaterdag weten.

"Wat in Woerden is gebeurd is volstrekt ontoelaatbaar. Vluchtelingen en medewerkers moeten zich veilig weten. Van mensen blijf je af. Degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn moeten hard worden aangepakt", aldus de premier.

Noodopvang Woerden belaagd
Noodopvang Woerden belaagd (Foto: ANP)