Het Nederlands elftal; de uitgangsposities

De fans van het Nederlands elftal zijn sceptisch, maar Oranje heeft nog zeven mogelijkheden om door te dringen tot de playoffs van de EK kwalificatie. Feit blijft wel dat de mannen van bondscoach Danny Blind afhankelijk zijn van de resultaten van Turkije.

De Turkse nationale ploeg speelt in de komende week nog tegen Tsjechië en IJsland, terwijl onze jongens het op moeten nemen tegen Kazachstan en diezelfde Tsjechen. De taak voor Blind is in elk geval duidelijk; Beide duels moeten gewonnen worden. Maar hoe zien de verschillende uitgangsposities eruit?

Twee zeges geven de meeste mogelijkheden op de playoffs voor het Europees kampioenschap voetbal. Als Turkije in dat geval één keer punten morst, dan is Oranje door naar een allesbeslissend tweeluik tegen een nog onbekende tegenstander.

Bij een zege en een gelijkspel wordt het voor Oranje al een stuk lastiger. In dat geval moet Turkije twee keer verliezen of één keer gelijk spelen en één keer verliezen. In alle andere gevallen is het einde oefening.

Als Nederland één keer verliest en één keer wint, dan volstaan alleen twee nederlagen van de Turken. De kans is dus erg klein, dat Oranje zich voor de playoffs plaatst, maar niets is onmogelijk. Veel zal afhangen van het resultaat, wat morgenavond tegen Kazachstan geboekt zal worden.