Labourleider spoorloos om eed aan koningin

De nieuwe leider van de Britse partij Labour Jeremy Corbyn is spoorloos verdwenen, 'toevalligerwijs' precies op het moment dat hij trouw zou moeten beloven aan koningin Elizabeth.

Corbyn zou donderdag worden geïnstalleerd in de Privy Council, een groep adviseurs van het staatshoofd. De verklaarde Republikein moest daarvoor knielen voor Elizabeth, haar hand kussen en de eed van trouw zweren. Om die netelige situatie te vermijden lijkt Corbyn tijdelijk te zijn ondergedoken.

De Britse media zijn gefascineerd door de verdwijning. Zo plaatste een krant een foto van een look-a-like van Elizabeth die geduldig staat te wachten bij Corbyns voordeur. De Labourleider is maandag voor het laatst gezien bij een vakbondbijeenkomst in Manchester.

Ondanks zijn afwezigheid is Corbyn wel toegelaten tot de Privy Council. Het is niet duidelijk of hij bij een volgende bijeenkomst alsnog op de knieën moet. Corbyn riep eerder al een storm van kritiek over zich af toen hij het Britse volkslied niet meezong bij een herdenking. De tekst van het volkslied bevat de tekst 'God save the Queen'.

Labourleider spoorloos om eed aan koningin
Labourleider spoorloos om eed aan koningin (Foto: ANP)