Internationale dancescene neemt Amsterdam in

De absolute top van de internationale dancescene verzamelt zich volgende week weer in Amsterdam voor het Amsterdam Dance Event (ADE). Het grootste conferentie- en clubfestival voor elektronische muziek ter wereld viert dit jaar zijn twintigste editie. Amsterdam ademt vijf dagen lang dance in al zijn facetten, met 2200 optredende artiesten tijdens meer dan driehonderd evenementen op ruim honderd uiteenlopende locaties in de hoofdstad. Organisator Buma verwacht zo'n 365.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Al jaren staat ADE bekend als hét evenement voor professionals uit de scene en liefhebbers van elektronische muziek. Tijdens ADE Festival treden van woensdag tot en met zondag de grootste artiesten en opkomende talenten op verspreid over de stad. Van massale feesten in onder meer de Amsterdam Arena, RAI en Heineken Music Hall tot verrassende evenementen in bijvoorbeeld het Bijbels Museum, de Koepelkerk, Muziekgebouw aan 't IJ en het Rembrandthuis. Overdag kunnen fans onder de noemer ADE Playground aanschuiven bij interviewsessies met hun muzikale helden en leren van de professionals uit het vak. Die professionals, van managers en boekers tot festivalorganisatoren en dj's, zijn vijf dagen lang druk met de ADE Conference. Het conferentieprogramma trekt vanuit de hele wereld tienduizenden mensen die werken in de dance-industrie naar Amsterdam.

In twintig jaar tijd groeide het Nederlandse initiatief uit tot wereldwijd fenomeen. Tegenwoordig zijn alle grote sterren uit de dance tijdens ADE in Amsterdam te vinden. Dit jaar staan onder anderen Armin van Buuren, David Guetta, Chris Liebing, Fedde le Grand, Hardwell, Martin Garrix, Nicky Romero en Tiësto op het affiche. In twee decennia werkte de dance zich op van obscure muziekstroming tot miljardenindustrie en van het begin af aan spelen Nederlandse dj's, feestorganisatoren als ID&T en initiatieven zoals ADE daarin een grote rol.

Veranderen
De Rotterdamse festivalfotograaf Rutger Geerling, die zelf tijdens ADE zijn twintigjarig jubileum viert met een fotoboek, zag de dancescene in die jaren ingrijpend veranderen. Inmiddels is hij wereldwijd een van de meest gevraagde EDM-fotografen en werkt hij op internationale megafestivals waar tienduizenden bezoekers op afkomen, maar toen hij begon begaf hij zich in een onbekende scene die zich afspeelde in donkere kelders en op illegale feesten.

"De wereld is in korte tijd enorm geprofessionaliseerd. Het is onvoorstelbaar wat een Nederlands bedrijf als ID&T op dat gebied heeft betekend. Daar mogen we heel trots op zijn. In Nederland namen we de scene al heel vroeg serieus en dat betaalt zich nu uit. We exporteren niet alleen de beste dj's, maar ook de beste organisatoren, lichtmensen, podiumbouwers en ga zo maar door. Die voorsprong haalt de rest nooit meer in." 

Bizar
"Ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoe de wereld van de dance-artiesten totaal bizar is geworden. Ze zijn uitgegroeid tot absolute supersterren. Het gaat echt ver tegenwoordig. De gages die die jongens krijgen zijn waanzinnig. Dat is begonnen bij Tiësto, hij was de eerste dj-superster en kan nergens meer normaal over straat. Maar ik zie geen losgeslagen rockster-praktijken. Dat komt volgens mij omdat die jongens diep van binnen ontzettende nerds zijn. Het zijn rustige, vriendelijke, heel intelligente mannen die houden van computers en techniek." 

Het lijkt anno 2015 allemaal glitter en glamour in de dance, maar Geerling ziet ook de keerzijde van de wereldfaam. "Allemachtig wat is dat soms eenzaam. Het is de passie voor de muziek die de dj's drijft, maar het is niet makkelijk om maandenlang non-stop de hele wereld over te reizen. Van dichtbij is het allemaal een stuk minder glamorous. De dj's worden ook steeds jonger. Iemand als Martin Garrix (19) redt het omdat hij hele goede mensen om zich heen heeft. Zijn ouders zijn heel betrokken en gaan overal mee naartoe. Dat is met Hardwell ook zo. En de Nederlandse dj's letten op elkaar, waar ook ter wereld. Dat maakt het naast een hele harde, ook een hele mooie scene."

De twintigste editie van het Amsterdam Dance Event begint woensdag 14 oktober en duurt tot en met zondag 18 oktober.

Internationale dancescene neemt Amsterdam in
Internationale dancescene neemt Amsterdam in (Foto: BuzzE)