Kamer: afspraken over aantal vluchtelingen niet schenden

De Tweede Kamer wil dat het aantal asielzoekers in Oranje zo snel mogelijk weer wordt teruggebracht naar maximaal zevenhonderd. Dat aantal was enkele maanden geleden afgesproken met de gemeente. Maar dinsdag besloot staatssecretaris Klaas Dijkhoff (asielzaken) opeens dat aantal te verdubbelen, zonder instemming van de gemeente.

Het besluit leidde tot ophef onder de bewoners van Oranje toen Dijkhoff zijn besluit dinsdagavond te plekke kwam toelichten. De bewindsman besloot de extra asielzoekers naar het plaatsje in Drenthe te sturen, omdat hij "geen alternatief meer had". Hij snapte dat de bewoners zich "overvallen voelen".

De Tweede Kamer reageerde verontwaardigd op de gebeurtenissen. De staatssecretaris gaf al aan dat het inderdaad zijn bedoeling is het aantal weer terug te brengen. Toch nam de Kamer een motie aan van D66, SP en SGP om dit nog eens vast te leggen. Dijkhoff zei dat hij zich kon vinden in het verzoek.

Aan afspraken houden
Tegelijk vraagt de Kamer het kabinet met klem om afspraken die zijn gemaakt met gemeenten over de asielopvang niet te schenden. De Kamer vindt dat funest voor het draagvlak onder de bevolking voor de asielopvang en het asielbeleid.

Er zijn iets meer dan honderd extra vluchtelingen naar Oranje gestuurd, aldus de staatssecretaris. Er kunnen in het vakantiepark in het dorpje maximaal 1400 mensen worden opgevangen. Hij zei de afgelopen twee maanden Oranje bewust met rust te hebben gelaten. Hij wilde de burgemeester van Oranje "niet overrulen".

Verder wil de Kamer dat het kabinet zo snel mogelijk leegstaand rijksvastgoed gaat inzetten als locaties om asielzoekers op te vangen. Ook al is hier ook de medewerking van gemeenten nodig, de gebouwen kunnen alvast worden klaargemaakt voor de opvang, aldus D66.

Draagvlak
Draagvlak bij gemeenten en bewoners is noodzakelijk voor de opvang van asielzoekers. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), net als de Tweede Kamer.

Volgens de VNG zet de overheid de verhoudingen met de gemeente onder druk door niet vooraf de komst van asielzoekers te bespreken. "Het kabinet heeft nu zonder overleg vooraf honderden extra vluchtelingen in een gemeente (Oranje) geplaatst. Dat zet de verhoudingen tussen overheden onder druk", aldus de vereniging op haar website.

Volgens de VNG laten gemeenten zien dat ze "hun uiterste best doen om voor die opvang én voor draagvlak te zorgen".

Kamer: terug naar oude afspraken met Oranje
Kamer: afspraken over aantal vluchtelingen niet schenden (Foto: ANP)