SABMiller klimt op hogere beurs

Het aandeel van SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, stond woensdagochtend in de schijnwerpers op de Londense beurs, na een formeel overnamebod door concurrent AB InBev. De stemming op de Europese beurzen was over het algemeen positief. De oliebedrijven toonden verder herstel dankzij de aantrekkende olieprijzen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 442,57 punten. De MidKap, die woensdag de twintigste verjaardag vierde, klom 0,5 procent tot 653,12 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tot 0,6 procent vooruit.

SABMiller steeg bijna 3 procent. AB InBev (plus 3,1 procent in Brussel) heeft een overnamebod uitgebracht van 42,15 Britse pond per aandeel SABMiller. De totale overnamesom komt uit op meer dan 92 miljard euro. AB InBev bracht in de afgelopen weken al twee keer een bod uit, eerst van 38 pond per aandeel, later 40 pond per stuk. Branchegenoot Heineken steeg in Amsterdam 0,6 procent.

Stijger

Grootste stijger in de AEX was staalproducent ArcelorMittal met een plus van 3,7 procent. Olieconcern Shell kreeg er 1,9 procent bij. Sterkste daler was uitzender Randstad met een verlies van 1,9 procent.

In de MidKap ging de toeleverancier aan de chipindustrie Besi aan kop met een winst van 3,5 procent. Grootste daler was Air France-KLM met een min van ruim 2 procent. Air France ontkende dat er na 2017 nog eens 5000 banen verdwijnen bij de Franse luchtvaartmaatschappij, zoals werd gemeld door Franse media. Maandag werd bekend dat 2900 banen worden geschrapt bij Air France om kosten te besparen.

Concurrentie

Tesco zakte 2 procent in Londen. Het Britse supermarktbedrijf heeft afgelopen halfjaar opnieuw veel last gehad van de concurrentie van prijsvechters. De winst werd ruimschoots gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder.

De euro noteerde op 1,1238 dollar, tegen 1,1265 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,6 procent tot 49,29 dollar. Een vat Brentolie kostte 0,8 procent meer op 52,34 dollar.

SABMiller klimt op hogere beurs
SABMiller klimt op hogere beurs (Foto: ANP)