Nobelprijs voor Scheikunde toegekend

Het Nobelcomité in Zweden maakt woensdag bekend wie dit jaar de Nobelprijs voor Scheikunde krijgen. De prijsuitreiking is op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel. De winnaars verdelen een bedrag van ruim 850.000 euro.

Onder de kanshebbers zijn de Amerikanen John B. Goodenough en M. Stanley Whittingham. Zij ontwikkelden de lithium-ion-batterij. Die is licht en loopt niet snel leeg. De batterij wordt daarom veel gebruikt, bijvoorbeeld in mobiele telefoons, laptops, tabletcomputers, camera's en elektrische voertuigen.

De prijs ging vorig jaar naar twee Amerikanen en een Roemeense Duitser. Ze hebben ervoor gezorgd dat met een microscoop kleinere deeltjes kunnen worden bestudeerd dan eerder mogelijk was. De technologie is onder meer gebruikt in onderzoek naar ziektes als parkinson en alzheimer.

Nederlanders
Drie Nederlanders hebben de Nobelprijs voor Scheikunde ontvangen: Jacobus Henricus van 't Hoff (1901), Peter Debye (1936) en Paul Crutzen (1995).

Scheikunde is traditiegetrouw de derde Nobelprijs die wordt bekendgemaakt. Geneeskunde ging maandag naar een Ier, een Japanner en een Chinese die hebben gestreden tegen infectieziekten als malaria. Natuurkunde is toegekend aan een Japanner en een Canadees die neutrino-deeltjes hebben bestudeerd.

Nobelprijs voor Scheikunde toegekend
Nobelprijs voor Scheikunde toegekend (Foto: ANP)