NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17

RTL Nieuws, NOS Nieuws en de Volkskrant willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie meer documenten vrijgeeft over de afwikkeling van de ramp met de MH17. Ze stappen daarvoor naar de rechter.

Ze willen 'het kabinetsbeleid na 17 juli 2014 in deze kwestie kunnen reconstrueren'. Deze media deden eerder afzonderlijk een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om documenten te krijgen. Het ministerie maakte er vervolgens een aantal (gedeeltelijk) openbaar, maar dat vinden de organisaties te weinig.

Delen van de tientallen documenten die het ministerie toen vrijgaf zijn zwart gemaakt. Het gaat dan om onder meer om informatie die de betrekkingen met andere landen en internationale organisaties kunnen schaden en persoonsgegevens.

Nationaal terrorismecoördinator Dick Schoof liet toen weten dat het ook ging om 'informatie waarbij de openbaarmaking niet opweegt tegen het voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van hierbij betrokken personen'.

Volgen NOS Nieuws-hoofdredacteur Marcel Gelauff wordt de zaak nu gezamenlijk aangespannen omdat 'we willen onderstrepen dat openbaarheid juist in deze zaak zo cruciaal is'. "Het gaat niet alleen om de nabestaanden, maar ook om het optreden van Nederlandse regering en de politieke verhoudingen in Europa."

De Boeing 777 van vlucht MH17 stortte op 17 juli vorig jaar neer in het oosten van Oekraïne waar regeringsleger en rebellen vechten. Door de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines verloren 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, het leven. Het toestel is waarschijnlijk neergeschoten met een raket.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar de oorzaak van de ramp, het Openbaar Ministerie naar de mogelijke daders. De OVV komt dinsdag met haar rapport over de zaak.

NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17
NOS, RTL en Volkskrant naar rechter om MH17 (Foto: ANP)