'Extra asielzoekers al naar Oranje'

Dinsdagavond of woensdag in de kleine uurtjes nog komen in het plaatsje Oranje in Drenthe drie- tot vierhonderd nieuwe asielzoekers aan. Zij maken deel uit van de maximaal ongeveer zevenhonderd asielzoekers extra die in de noodopvang worden ondergebracht.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, asielzaken) heeft het besluit voor de extra opvang eerder op de avond toegelicht aan de bewoners. Die toonden zich verbaal erg boos over de beslissing, aldus een woordvoerster van de bewindsman.

Eerder was met de gemeente afgesproken dat er zevenhonderd asielzoekers in Oranje terecht konden, hoewel aanvankelijk sprake was van het dubbele. Dijkhoff heeft uitgelegd dat de opvang in Oranje hard nodig is, omdat er een tekort is aan bedden. In het Drentse plaatsje waren de zevenhonderd overgebleven opvangplaatsen nu ongebruikt.

Hoge nood
Het is de eerste keer dat Dijkhoff een besluit oplegt aan een gemeente. Hij doet dat nadat de burgemeester had geweigerd in te stemmen met de extra asielzoekers.

In een brief aan de Tweede Kamer dinsdagavond schrijft Dijkhoff dat door de hoge nood steeds minder tijd is voor de bestuurlijke besluitvorming. Dat levert soms een dilemma op, stelt hij. Om te voorkomen dat asielzoekers op straat terechtkomen, heeft hij de besluitvorming in Oranje niet afgewacht.

Onbestaanbaar
Dijkhoff gaat nog met de gemeente overleggen hoelang de opvang van extra mensen zal duren.

Het CDA is het niet eens met Dijkhoff. Tweede Kamerlid Peter Oskam vindt het "onbestaanbaar en onbegrijpelijk dat de staatssecretaris dit besluit neemt tegen alle gemaakte afspraken in. Hier is geen draagvlak voor binnen de gemeente en provincie."Hij wil zo snel mogelijk opheldering van Dijkhoff.

Lopen
De dorpsbewoners zullen de asielzoekers die arriveren niet tegenhouden. De bussen waarmee ze aankomen mogen evenwel het dorp niet in. De vluchtelingen voor de noodopvang zullen het laatste stuk moeten lopen naar het azc, lieten de bewoners aan de politie weten. Delegaties van politie en dorpelingen spraken dinsdagavond laat met elkaar.

De politie moet nog kijken of ze akkoord gaat met de aangeboden doorgang.

'Zo kort mogelijk'
De noodopvang van de extra asielzoekers moet wat waarnemend burgemeester Ton Baas betreft zo kort mogelijk duren. Hij gaat daarover met de staatssecretaris in gesprek, kondigde hij aan in Nieuwsuur.

De bevolking is boos en vertrouwt de overheid niet, eerdere toezeggingen over de opvang van asielzoekers zijn geschonden. "Wat zijn afspraken met de overheid dan nog waard", verwoordde de burgemeester de ergernis van de dorpsbewoners. "Je moet als overheid betrouwbaar zijn.''

Dinsdagavond al extra asielzoekers in Oranje
'Extra asielzoekers al naar Oranje' (Foto: ANP)