Hoge boete voor Limburgse regionale omroep L1

Het Commissariaat voor de Media legt de Limburgse regionale omroep L1 een boete van 275.500 euro op. L1 heeft zich volgens onderzoek van het Commissariaat schuldig gemaakt aan diverse ernstige overtredingen op het gebied van sponsoring en reclame.

Vaak ging het om gevallen van sponsoring, waarbij in ruil voor een financiële bijdrage aan een programma of serie veelvuldig werd verwezen naar producten of diensten van de betreffende sponsor. Daaruit blijkt een hoge mate van commerciële inmenging bij de publieke omroep. Dat is strijdig met de Mediawet, aldus het Commissariaat donderdag.

'L1 schendt de uitgangspunten van onafhankelijkheid en non-commercialiteit en concurreert op oneerlijke wijze met andere media. De Mediawet schrijft voor dat publieke omroepen, die gefinancierd worden met belastinggeld, volledig onafhankelijk opereren', aldus het Commissariaat.

Zo was A2 Actueel, een wekelijkse update over de aanleg van de A2-tunnel, volgens het Commissariaat reclame voor bedrijven als Strukton en Ballast Nedam. Die reclame was volgens de mediawaakhond 'vermomd' als actualiteitenprogramma. Ook verdiende L1 mee aan de kaartverkoop van een concert van de Limburgse zanger Big Benny in ruil voor het produceren en uitzenden van een realitysoap over deze artiest: Big Benny op weg naar Ahoy.

Hoge boete voor Limburgse regionale omroep L1
Hoge boete voor Limburgse regionale omroep L1 (Foto: ANP)