Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts

Het Rijksmuseum is niet meer van plan om geld in te zamelen voor de aanschaf van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Aanvankelijk zou het de helft van de benodigde 160 miljoen euro voor de schilderijen inleggen, maar nu Nederland de kunstwerken samen met het Louvre in Parijs aankoopt is dat plan van de baan.

Dat zegt directeur Wim Pijbes van het museum in een interview op de website van De Telegraaf. Met de Tweede Kamer sprak hij af dat het museum bij aanschaf 80 miljoen euro op tafel zou leggen, door op zoek te gaan naar gulle gevers. Maar nu de gesloten deal een andere is dan verwacht, hoeft het kabinet niet meer op geld van ons te rekenen. "Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft het geld al", zegt hij. Als er toch nog geld van derden moet komen, dan 'staat het de minister vrij om zelf fondsen te werven', aldus Pijbes.

Volgens De Telegraaf kan de weigering van het Rijksmuseum om op zoek te gaan naar sponsoren nog een politiek staartje krijgen. Dijsselbloem verwacht namelijk nog steeds een bijdrage van het museum. "Al is het maar een symbolische".

Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts
Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts (Foto: ANP)