Moslim gelyncht na eten rundvlees

Een 50-jarige Indiase man heeft geruchten dat hij rundvlees zou hebben gegeten met de dood moeten bekopen. Een menigte van zo'n 100 hindoes takelde de islamitische man zodanig toe, dat hij in het ziekenhuis aan zijn wonden bezweek.

Het dramatische verhaal speelde zich af in het dorpje Dadri, zo'n 35 kilometer van de Indiase hoofdstad New Delhi. Aanleiding voor de gewelddadigheden was de verdwijning van een kalf in het dorp: een ernstige zaak, aangezien koeien door hindoes als heilig worden gezien. In de lokale hindoetempel ging al snel het gerucht de rondte dat het slachtoffer, Mohammad Akhlaq, de koe geslacht zou hebben voor eigen consumptie. Een boze menigte sleurde Akhlaq en zijn 22-jarige zoon daarop hun huis uit, waarop ze zwaar mishandeld werden. De zoon van Akhlaq ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

Religieuze onlusten zijn geen onbekend fenomeen in India. Het land herbergt een meerderheid van hindoes, maar ook een grote minderheid van moslims - zo'n 14 procent van de bevolking. In het verleden heeft dit al regelmatig tot spanningen en zelfs tot pogroms geleid. De huidige premier van India - de hindoe-nationalist Narendra Modi - was in 2002 gouverneur van de westelijke staat Gujarat toen daar bij massaal geweld tegen moslims zo'n 2000 mensen het leven lieten. In 2008 vielen er nog 173 doden bij aanvallen van moslimextremisten op een hotel in de miljoenenstad Mumbai. Gevreesd wordt dat spanningen onder het bewind van Modi verder toenemen: in enkele staten is de handel in rundvlees - een belangrijk ingrediënt in de islamitische keuken - al helemaal verboden.

Voor de beklaagde Akhlaq zal het allemaal niet meer uitmaken, in elk geval. Het is zelfs niet duidelijk of de man wel daadwerkelijk de 'zonde' van rundvleesconsumptie begaan heeft: volgens zijn dochter handelde de menigte op basis van loze geruchten, en hadden de Akhlaqs enkel schapenvlees - waar verder geen religieus probleem mee is - in huis. Inmiddels zijn zes mensen aangehouden in verband met het incident, en heeft de lokale politie aangekondigd extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Koeien: een zaak van leven en dood in India.