Zwanendrifters werken weer bij waterschap

Drie omstreden muskusrattenbeheerders zijn weer aan het werk bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Dat heeft een woordvoerder van het schap dinsdag gezegd.

Het schap zette het drietal in juli van dit jaar op non-actief, omdat ze zich in diensttijd beziggehouden zouden hebben met zwanendriften en het kortwieken van jonge zwanen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze dat niet onder werktijd hebben gedaan. Ook hebben ze geen materiaal van het schap gebruikt om op zwanen te jagen.

De drie mannen zijn volgens het schap gestopt met het bekritiseerde zwanendriften. Dat was een voorwaarde om weer te mogen werken, aangezien HDSR zwanendriften niet verenigbaar vindt met een functie bij het schap.

Dierenmishandeling
De bedrijfsrechercheurs hebben onder andere gesproken met dierenarts Saskia van Rooy, die zwanendriften al jaren aan de kaak stelt. De muskusrattenjagers dagen haar woensdag voor de rechter om haar te dwingen te stoppen met haar verdachtmakingen.

Er zijn in Nederland twee families die aan zwanendriften doen. Justitie gaat leden van beide families vervolgen voor dierenmishandeling.

Zwanendrifters werken weer bij waterschap
Zwanendrifters werken weer bij waterschap (Foto: ANP)