Rutte: geen tijdsdruk voor besluit Syrië

Een besluit over het bombarderen van IS-doelen in Syrië door Nederland hoeft niet per se deze week te worden genomen. "Ik laat me niet onder tijdsdruk zetten", zei premier Mark Rutte zaterdag in New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal bijwonen. "We slagen er goed in IS niet te laten groeien, maar IS is nog niet verslagen."

Nederland doet mee aan de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De luchtmacht bombardeert doelen in Irak, maar niet in Syrië. Minister Jeanine Hennis van Defensie zei vorige week te verwachten dat het kabinet snel een beslissing neemt over het uitbreiden van de militaire actie naar Syrië.

Tijdens de Algemene Vergadering van de VN zal het echter vooral gaan om de nieuwe doelen die zijn gezet om wereldwijd armoede, ongelijkheid en klimaatverandering tegen te gaan. Rutte zal zaterdagochtend (lokale tijd) de vergadering toespreken over de bijdrage van Nederland daaraan. Daarvoor zijn ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, minister Liliane Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu zijn ook in New York.

Rutte gaat ook met vier bondgenoten praten over een gezamenlijk onderzoek naar vliegramp MH17. Australië, België, Oekraïne, Maleisië en Nederland proberen daarover afspraken te maken. Een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin is volgens de premier "niet voorzien".

Rutte: geen tijdsdruk voor besluit Syrië
Rutte: geen tijdsdruk voor besluit Syrië (Foto: ANP)