Saoedische prins: het kwam door Afrikanen

Er is inmiddels een zondebok gevonden voor het drama dat eerder vandaag plaats vond in Mekka: het was de schuld van de pelgrims zelf. Een Saoedische prins (tevens gouverneur van de regio Mekka) weet het zelfs nog scherper te stellen, volgens hem is het te wijten aan het gedrag van Afrikaanse moslims.

De minister is er heel duidelijk over. Sommige groepen hebben zich niet gehouden aan de tijdsschema's, zodat de organisatie helemaal in de soep liep. Zo'n 751 mensen zijn vandaag onder de voet gelopen tijdens de tocht naar de drie duivels.

Doordat twee grote groepen gelijktijdig bij een kruispunt aankwamen, zouden er ineens veel te veel bedevaartgangers op een plek te zijn terechtgekomen, vlakbij de tent waar het traditionele steentjes gooien plaats vindt.

De controversiële opmerking van Prins Khaled werd later onderschreven door de minister van Volksgezondheid. Hij verklaarde later op tv: "Veel pelgrims bewegen zich voort zonder enig oog te hebben voor de planning die de autoriteiten gemaakt hadden. Dit is dan ook de belangrijkste reden voor dit ongeluk geweest. Als de pelgrims de instructies gewoon gevolgd hadden, dan was dit niet gebeurd."

Onder de doden bevinden zich zo'n 43 bedevaartgangers uit Iran. Dit land heeft woedend gereageerd op Saoedi-Arabië. Zij noemen het mismanagement. Het zou bespottelijk zijn om twee wegen met gigantische mensenmassa's op een punt te laten uitkomen. Via de diplomatieke weg wil het land Saoedi-Arabië op het matje roepen.

Een beeld op de ka'ba.