Rutte: stabiliteit nodig in Midden-Oosten

Het stabiliseren van de situatie in de buurlanden van Syrië is voor de korte termijn het belangrijkste waar de Europese leiders zich woensdagavond op moeten beraden. Dat zei premier Mark Rutte voor aanvang van het Europese top over de vluchtelingencrisis in Brussel. De minister-president wees ook op het belang van betere controles van de buitengrenzen van Europa.

Op een langere termijn moet Europa ernaartoe werken dat mensen niet naar Europa komen maar in de regio blijven, aldus de premier. "Dat de situatie daar veiliger is, zodat als vluchtelingen zich bij ons melden, wij kunnen zeggen: is een veilige plek in de regio."

Rutte zei dat er geld moet worden vrijgemaakt om de mensen in de vluchtelingenkampen te helpen. Volgens hem moet zo worden voorkomen dat tijdens de winter "om de reden dat er bijvoorbeeld te weinig eten is, vluchtelingen gedwongen worden naar Europa te komen".

Gecontroleerde instroom
Op de vraag of daar miljarden euro's voor nodig zijn, antwoordde hij: "Het gaat veel geld kosten, maar geen miljarden." Rutte benadrukte dat Nederland al veel doet. "Andere landen moeten meer doen."

Als de situatie in de kampen verslechtert of als die overvol zitten, dan zou Europa bereid moeten zijn groepen vluchtelingen over te nemen. Dat zou volgens Rutte moeten zorgen voor een meer "gecontroleerde instroom" naar de Europese Unie. Vluchtelingen zouden dan al een asielaanvraag in de regio kunnen doen. Zo moet het "businessmodel van de mensensmokkelaars met hun gammele bootjes" worden weggenomen.

Onderweg naar Brussel stopte Rutte bij de grensovergang bij Hazeldonk om een kijkje te nemen bij een van de mobiele teams van de marechaussee.

Rutte: stabiliteit nodig in Midden-Oosten
Rutte: stabiliteit nodig in Midden-Oosten (Foto: ANP)