EL: Uitslag Partizan Belgrado - AZ Alkmaar

AZ is de poulefase in groep L van de Europa League teleurstellend begonnen. In Belgrado verloor de Alkmaarse ploeg met 3-2 van FK Partizan. Grote held bij Partizan was spits Aboubakar Oumarou uit Kameroen, die voor twee doelpunten tekende. AZ eindigde het matige duel met tien man nadat Guus Hupperts in de slotfase met tweemaal geel van het veld moest.

Het nerveuze AZ begon slecht aan de wedstrijd. De opbouw van achteruit was ronduit bedroevend. Vrijwel geen enkele pass kwam goed aan en defensief gaf AZ te veel ruimte weg. Het was daarom geen verrassing dat Partizan al na tien minuten op voorsprong kwam. Oumarou kopte een hoekschop van Andrija Zivkovic ongehinderd binnen.

Pas halverwege de eerste helft kwam AZ wat beter in de wedstrijd. Met hulp van Partizan dat na die voorsprong veel spelers achter de bal hield. Na ruim een half uur kreeg AZ de eerste mogelijkheid en die was meteen raak. Markus Henriksen vond na een vrije trap van Thomas Haye centrale verdediger Jop van der Linden, die van dichtbij de gelijkmaker binnen schoot.

Kansloos

Lang plezier had AZ niet van die onverwachte tegentreffer. Nog geen vijf minuten later kwam Partizan opnieuw op voorsprong. Andermaal via Ousamou. En weer legde geen enkele Alkmaarse verdediger hem een strobreed in de weg bij zijn uithaal. Doelman Sergio Rochet was volstrekt kansloos.

Ook na de rust was AZ geen schim van de ploeg die in de voorronden van de Europa League zo succesvol was. Tegen het ook niet bepaald imponerende Partizan oogde de defensie kwetsbaar, miste het middenveld creativiteit en konden de aanvallers niet los komen van hun bewakers. Desondanks was AZ na dik een kwartier dicht bij de gelijkmaker. De kopbal van centrale verdediger Jeffrey Gouweleeuw strandde op doelman Zivko Zivkovic.

Dubbele wissel

In het laatste kwartier probeerde trainer John van den Brom met een dubbele wissel alsnog de gelijkmaker te forceren. Hij bracht Robert Mühren en Muamer Tankovic binnen de lijnen. Helpen deed het niet. AZ bleef aanvallend machteloos, zeker nadat Hupperts met tweemaal geel van het veld moest. In de slotfase schoot Zivkovic Partizan naar 3-1. De tegentreffer die Markus Henriksen nog in blessuretijd maakte was daardoor slechts van belang voor de statistiek.