'Verkrachting en prostitutie in Duits azc'

Vrouwen en meisjes zijn niet veilig in Duitse asielzoekerscentra, schrijft het AD. Er heersen wantoestanden in het grootste opvangcentrum van Duitsland, waar 6.000 mensen verblijven. Vrouwen en meisjes worden er door medeasielzoekers verkracht. Ook is er sprake van dwangprostitutie en een bendeoorlog.

In de 'Hessische Erstaufnahmeeinrichting für Flüchtlinge' (HEAE) in Giessen durven vrouwen 's nachts de toiletten niet te bezoeken, uit angst dat ze worden aangerand. Ook is er sprake van ernstig geweld tussen Albanese bendes en groepen vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. Recent werden veertien Albanezen gearresteerd, die twee asielzoekers het ziekenhuis in sloegen.

Brandbrief
In een brandbrief aan politici kaarten vier welzijnsorganisaties de misstanden aan. Zij wijzen op 'talrijke' gevallen van verkrachting en aanranding. Volgens hen beschouwen mannen alleenreizende vrouwen als loslopend wild. Psychiater Klaus-Dieter Grothe werkt veel met vluchtelingen. Hij noemt de situatie in de HEAE niet uitzonderlijk. 'Dit komt overal voor waar vrouwen en mannen, die elkaar niet kennen, dicht op elkaar zitten.'

Minder dan tien vrouwen hebben het afgelopen halfjaar een aanklacht wegens verkrachting ingediend. Volgens Grothe ligt het werkelijke aantal veel hoger: 'Deze vrouwen en meisjes hebben grote angst om medeasielzoekers aan te geven. Dit zijn vaak landgenoten met wie zij samen zijn gevlucht en van wie zij afhankelijk zijn.' Volgens Grothe moeten mannen en vrouwen van elkaar worden gescheiden en staat dit binnenkort te gebeuren.

Nederland
Woensdag werd bekend dat ook Nederland een megaopvangkamp voor vluchtelingen krijgt. In Heumensoord bij Nijmegen komt een tentenkamp voor 3000 asielzoekers. Grothe: 'Daar zullen dit soort excessen zich ongetwijfeld voordoen.' De Duitse welzijnsorganisaties betreuren dat hun brandbrief over de wantoestanden is uitgelekt.