Ajax dubt alweer over spitspositie

Trainer Frank de Boer wil de opstelling van Ajax voor het thuisduel met Celtic in de Europa League zo lang mogelijk geheimhouden. Maar na de laatste training voor de eerste wedstrijd in de groepsfase erkende hij woensdag dat Davy Klaassen een optie is voor de positie centraal in de aanval. "Dat is een mogelijkheid", zei hij.

Klaassen eindigde afgelopen zaterdag tegen FC Twente als centrumspits omdat Arek Milik niet voldeed als nummer negen. De Pool presteert in de nationale ploeg uitstekend als hij rond Robert Lewandowski mag zwerven. Milik heeft een goed ontwikkeld linkerbeen maar mist veel eigenschappen die Patrick Kluivert ooit een ideale spits voor Ajax maakten.

Milik heeft de pech dat de meeste vleugelspitsen van Ajax vaak naar binnen trekken, zodat de ruimte voor de centrumspits nog kleiner wordt. Kolbeinn Sighthórsson worstelde de afgelopen jaren met hetzelfde probleem en is inmiddels vertrokken naar Nantes. Milik is nog strijdbaar, maar voelt dat zijn prestaties al vroeg in het seizoen onder een vergrootglas liggen.

Hoofdbrekens

Het zou kunnen dat Milik tegen Celtic weer mag starten, ook omdat Klaassen wellicht nodig is op het middenveld vanwege de schorsing van Riechedly Bazoer. Maar De Boer liet na het duel met FC Twente al weten dat hij wel iets ziet in de combinatie van spits Klaassen en aanvallende middenvelder Viktor Fischer.

De invulling van de positie centraal voorin bezorgt De Boer al jaren hoofdbrekens. In de vier jaar dat Ajax de landstitel veroverde werden Mounir El Hamdaoui (13 doelpunten), Siem de Jong (13), nogmaals De Jong (12) en Lasse Schöne, Sigthórsson en Klaassen (alle drie 10) clubtopscorer. Vorig jaar kwam Milik niet verder dan 11 treffers. In het huidige voetbaljaar treft Anwar El Ghazi (al 6 competitietreffers) het makkelijkst doel. Maar De Boer wil hem het liefst op de rechterflank houden.

Ajax versterkte de huidige selectie niet met een spits die al jaren garant staat voor twintig treffers. Yaya Sanogo, overgekomen van Arsenal, vervult vooralsnog slechts de vacature van 'pinchhitter'. De lichtgeblesseerde Fransman ontbreekt tegen Celtic, net als John Heitinga. Amin Younes en Thulani Serero keren terug in de hoofdmacht.

Ajax dubt alweer over spitspositie
Ajax dubt alweer over spitspositie (Foto: ANP)