Compensatie bewoners bij berging Alphen

Bewoners en ondernemers krijgen compensatie voor de overlast tijdens de bergingswerkzaamheden na het hijskraanincident in Alphen aan den Rijn. Mensen die om veiligheidsreden tijdelijk hun woning moeten verlaten of hun bedrijf moeten sluiten, krijgen hiervoor een vergoeding van de betrokken bouwbedrijven Mourik, BSB en Peinemann.

Voor volwassenen gaat het om een bedrag van 100 euro per dag. Kinderen onder de achttien jaar krijgen de helft. Ondernemers ontvangen een compensatie voor gemist ondernemersinkomen en een vergoeding voor doorlopende kosten.

Paul Smeets, herstelmanager namens de drie bedrijven, verwacht dat de bergingswerkzaamheden op 22 september beginnen en tussen 8 en 10 oktober afgerond zullen zijn.

Zoveel mogelijk vrijheid
"Er is voor een vast bedrag gekozen om bewoners zoveel mogelijk vrijheid te bieden", zegt Smeets. "Bewoners kunnen nu zelf kiezen of ze in een hotel in de buurt willen verblijven, in een vakantiewoning elders of het geld gebruiken om bij te dragen aan de boodschappen als ze bij vrienden of familie logeren."

De bedrijven krijgen een vast bedrag van 100 euro per dag per ondernemer als compensatie voor de inkomstenderving. Bovendien ontvangen zij een vergoeding voor doorlopende kosten. "Dit is maatwerk per ondernemer. Hierover gaan wij met hen in gesprek", aldus Smeets.

Begin augustus ontstond een enorme ravage toen de kranen met het brugdeel voor de Julianabrug van de pontons gleden en op diverse panden vielen. Door het ongeluk zijn achttien woningen onbewoonbaar verklaard

Compensatie bewoners bij berging Alphen
Compensatie bewoners bij berging Alphen (Foto: ANP)