Publiek heeft afscheid van Joost Zwagerman genomen

Bewonderaars, fans en lezers namen woensdagochtend in Amsterdam afscheid van de vorige week overleden Joost Zwagerman. De schrijver en kunstcriticus lag in een gesloten kist opgebaard in kerkgebouw De Duif aan de Prinsengracht.

Vanaf 10.00 uur kwamen mensen langs om een laatste eerbetoon te brengen aan de auteur. Op en rond de kist stonden veel bloemen en bloemstukken. Sommige bezoekers namen bloemen mee en legden die bij de kist. Bovenop lagen rouwlinten van familie en vrienden. "Dag lieve pappa", stond er op een. Zwagerman laat drie kinderen na.

Ook waren er veel foto's van Zwagerman te zien. Op enkele staat hij met collega-schrijvers, onder wie Harry Mulisch en Bart Chabot afgebeeld. Op de achtergrond klonk muziek van zijn iPod, van artiesten als David Bowie en Bob Dylan. Mensen konden bij de ingang hun condoleance achterlaten.

Zelfmoord
Na het publieke afscheid, dat tot 11.30 uur duurde, is er in hetzelfde gebouw een besloten bijeenkomst voor familie en vrienden. Later op de dag wordt Zwagerman begraven op een niet nader bekendgemaakte locatie.

Zwagerman pleegde vorige week dinsdag op 51-jarige leeftijd zelfmoord. Hij kampte met depressies en leed aan de ziekte van Bechterew, een reumatische aandoening die ongeneeslijk is.

De schrijver had net zijn nieuwe essaybundel De Stilte van het Licht af. Achteraf bezien lijkt dit werk de zelfgekozen dood aan te kondigen. Het voorwoord van Zwagerman zelf is te lezen op de site van De Volkskrant.

Publiek neemt afscheid van Joost Zwagerman
Publiek heeft afscheid van Joost Zwagerman genomen (Foto: ANP)