'Duitsland stopt vluchtelingen in concentratiekamp'

Ooit was Buchenwald een van de grootste concentratiekampen in Nazi-Duitsland. Heden ten dage wordt het terrein gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen in afwachting van hun asielaanvraag.

Momenteel verblijven 21 asielzoekers in het voormalige werkkamp en is er plaats voor zo'n 350 mensen ingericht. Voor de opvang worden niet de 'stallen' uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Dit waren houten gebouwen die vrijwel direct na het einde van de oorlog door de sovjets werden gesloopt. Er wordt gebruikgemaakt van herbouwde en gerestaureerde panden die zijn blijven staan.

De lokale burgemeester ziet de huisvesting als een noodoplossing. Wel zegt hij dat het een goede oplossing is vanwege de vele ruimte in de gebouwen. Het kamp ligt dan ook vlak bij het belangrijkste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Duitsland. Naar schatting hebben al 70.000 mensen zich hier de afgelopen maanden gemeld.

Buchenwald
Het concentratiekamp Buchenwald was al in 1937 in gebruik genomen en in eerste instantie als werkkamp ingericht. Na de Kristallnacht in 1938 werden hier 10.000 Joden naartoe gebracht en in de loop der jaren werden er ook vrouwen en kinderen weggestopt. In totaal zijn er zo'n 250.000 mensen naar het kamp gebracht. Er zouden ten minste 56.000 mensen zijn vermoord door de SS, maar nog meer mensen overleden aan uitputting en honger.

Door de jaren heen kreeg het kamp steeds meer functies. Naast dat het een belangrijke bron was van dwangarbeiders, werden er vanaf 1941 medische experimenten uitgevoerd. Zo werden bepaalde vaccinaties getest en probeerde men homoseksualiteit te 'genezen'.

Die Hexe von Buchenwald
Alsof het kamp zelf nog niet gruwelijk genoeg was, waren de kampbewaarders zelfs voor SS-standaarden behoorlijk wreed. Opmerkelijkste figuur is Ilsa Koch, die als bijnaam 'De heks van Buchenwald' meekreeg. Ze liet gevangenen vermoorden en sneed vervolgens stukken huid met tatoeages uit de lichamen. Hiermee zou ze lampenkappen van mensenhuid hebben gemaakt. Dit is echter nooit bewezen, waardoor ze in eerste instantie slechts vier jaar gevangenisstraf kreeg. Na haar vrijlating werd ze direct weer opgepakt en in 1967 pleegde ze zelfmoord.

Buchenwald (Foto: J?rgen Ludwig/Bundesarchiv, Wikimedia Commons)
Buchenwald (Foto: Jürgen Ludwig/Bundesarchiv, Wikimedia Commons)