Djokovic en Federer in finale US Open

Tennisser Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer in zes jaar de finale van de US Open bereikt. De Servische nummer één van de wereld was vrijdag in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Kroatische titelverdediger Marin Cilic: 6-0, 6-1 en 6-2. 

De Serviër won de US Open één keer, in 2011. In 2007, 2010, 2012 en 2013 was Djokovic de verliezend finalist. Vorig jaar strandde hij in de halve finale tegen de Japanner Kei Nishikori, die toen in de eindstrijd de titel moest laten aan Cilic. De lange Kroaat kwam dit keer opnieuw ver in New York, maar Cilic werd vrijdag op alle fronten overklast door Djokovic.

Tennisser Roger Federer heeft de finale bereikt van de US Open. De Zwitser rekende vrijdag (lokale tijd) af met landgenoot Stan Wawrinka. Federer won de wedstrijd in drie sets: 6-4, 6-3 en 6-1.

De 34-jarige Federer jaagt in New York op zijn achttiende Grand Slam-titel. Die bereikte vrijdag voor de vijfde keer in zes jaar de finale van de US Open. De Servische nummer één van de wereld was in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Kroatische titelverdediger Marin Cilic.

Federer en Djokovic staan zondag voor de 42e keer tegenover elkaar in een tenniswedstrijd. Dit keer is het de finale van de US Open, het toernooi dat de 34-jarige Zwitser al vijf keer won en de Serviër pas één keer. In de onderlinge ontmoetingen staat Federer voor met de kleinst mogelijke marge: 21-20.

De twee kampioenen speelden in 2006 voor het eerst tegen elkaar in Monte Carlo. Federer won die partij, evenals hun laatste ontmoeting vorige maand in de finale van het toernooi in Cincinnati.

In de US Open troffen Federer en Djokovic elkaar vijf keer eerder. In 2007, 2008 en 2009 was de Zwitser de sterkste, in 2010 en 2011 won Djokovic. De Servische nummer één van de wereld stond dit jaar ook al in de finales van de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Hij zegevierde in de grandslams van Melbourne en Londen.