'Maak je wachtwoord eens wat makkelijker'

De Britse inlichtingendienst GCHQ raadt 'het volk' aan om hun wachtwoorden op internet niet zo ingewikkeld te maken. Niet omdat ze het zo'n gedoe vinden om de wachtwoorden te raden uiteraard. Nee, het is voor de eigen veiligheid uiteraard.

In een document dat GCHQ naar buiten heeft gebracht, staan tips voor zowel websites als hun gebruikers. Hoewel sommige tips uit het handboek 'open deuren' lijken te komen, wil de veiligheidsdienst ze graag nogmaals herhalen. Zo wordt er aangeraden het standaard wachtwoord te veranderen. Ook stelt het document vast dat de meeste mensen eigenlijk gewoon te dom zijn om ingewikkelde wachtwoorden te verzinnen.

Naast deze nuttige tips zijn er ook een aantal adviezen afgegeven. Advies als dat je nooit voor verschillende sites hetzelfde wachtwoord moet gebruiken. Probeer ook te voorkomen dat je een veel te makkelijk wachtwoord kiest. Aan websites wordt meegegeven om alleen om een wachtwoord te vragen als het echt noodzakelijk is.

Dat juist GCHQ dit document naar buiten brengt is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Eerder dit jaar lekte uit dat de veiligheidsdienst in samenwerking met de NSA bewust computers van mensen kraakte via antivirus software. Die vervelende burgers zullen nu wel een sterker wachtwoord hebben gekozen, dat kost natuurlijk weer extra tijd, en dat is vervelend.

'Maak je wachtwoord eens wat makkelijker'
'Maak je wachtwoord eens wat makkelijker' (Foto: ANP)