Diederik Samsom: 'Ik wil premier worden'

Ondanks de perikelen in zijn PvdA, wil fractieleider Diederik Samsom nog steeds premier worden. In de rubriek Tien Geboden van dagblad Trouw zegt hij zaterdag: "Ik heb de ambitie om minister-president te worden."

"De post van fractievoorzitter is voor het mede mogelijk maken van verbeteringen in onze maatschappij heel geschikt ­- als ik hier niks voor elkaar krijg, lukt het nergens - maar ik kan mij ook voorstellen dat ik als premier veel zou kunnen betekenen", zei Samsom verder volgens de krant.

De krant tekent er wel bij aan dat het gesprek met Samsom plaatsvond nog voordat bekend werd dat partijprominent Felix Rottenberg in een interview had uitgehaald naar de fractieleider. Hij noemde Samsom de bedrijfsleider van het kabinet.

In dat interview schoof Rottenberg ook vicepremier Lodewijk Asscher maar alvast als kroonprins naar voren. Dat de populairdere Asscher het stokje van Samsom zal overnemen is overigens al ongeveer drie jaar de verwachting.

Hoe dan ook, de commotie die daarna ontstond leidde vrijdagavond tot het vertrek van Rottenberg als leider van de commissie die voor de PvdA kandidaat-Kamerleden zoekt.

Samsom wil premier worden
Diederik Samsom: 'Ik wil premier worden' (Foto: ANP)