Meerderheid Tweede Kamer voor bombarderen Syrië

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het bombarderen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Op dit moment bombarderen Nederlandse F-16's alleen doelen in Irak.

Arie Slob (ChristenUnie) maakte woensdagavond in het tv-programma WNL Opiniemakers bekend dat zijn partij nu ook voorstander is van inzet in Syrië. Later liet ook eenmansfractie Houwers weten uitbreiding van de strijd naar Syrië te zullen steunen. Daarom is er een nipte Kamermeerderheid van 76.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) lijkt niet te voelen voor een snelle koersverandering. Hij zei woensdagavond nog in de Kamer dat hij zich zorgen maakt over "unilaterale beslissingen" die worden genomen als het gaat om Syrië. Australië kondigde eerder op dag aan luchtaanvallen op Syrië te gaan uitvoeren. PvdA-minister Koenders vindt dat de internationale coalitie in dit dossier zoveel mogelijk gezamenlijk moet blijven optrekken.

Militaire interventie
Regeringspartij PvdA voelt nog steeds niets voor militaire interventie in Syrië. De partij wil eerst dat er een politieke oplossing in zicht komt. En het vinden van zo'n oplossing wordt volgens PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes alleen maar complexer, zeker nu ook sprake is van aanwezigheid van Russische troepen in Syrië. Ook D66 is nog steeds niet overtuigd. Er moet eerst een duidelijke politieke strategie zijn, zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Nederlandse F-16's voeren sinds vorig jaar missies uit tegen doelen van IS in Irak. Ze voerden al honderden missies uit en gooiden honderden bommen. Het kabinet verlengde de missie onlangs tot oktober 2016. Wel werd het aantal toestellen teruggebracht van zes naar vier (met twee op reserve).

Meerderheid Kamer voor bombarderen Syrië
Meerderheid Tweede Kamer voor bombarderen Syrië (Foto: ANP)