Vuelta etappe 17: Tijdrit Burgos - Burgos, 38,7 km

Na twee weken Vuelta is de wedstrijd nog helemaal niet beslist. Joaquim Rodriguez kende voor de rustdag een paar sterke dagen en wist de leiderstrui over te nemen van Fabio Aru. Zijn voorsprong bedraagt echt maar één luttele seconde. Majka, de huidige nummer drie, staat op anderhalve minuut en Tom Dumoulin staat op een kleine twee minuten. Dat is met een week en een lange tijdrit te gaan nog allemaal speelbaar. Het kan nog alle kanten op en dat is mooi voor de wedstrijd. Als de Vuelta nu al beslist was hadden we een flopweek gekregen, nu is de kans aanwezig dat het een topweek gaat worden. De tweede week van deze Vuelta was ook best een goede week. Het begon in Andorra, die bizar zware rit met zes beklimmingen. Mikel Landa ging er daar met de overwinning vandoor en Aru bleek van de jongens die voor eindwinst gaan de sterkste. Een dag later was er weer een overwinning voor Nederland, Danny van Poppel won de massasprint in Lleida. De ritten daarna waren voor vluchters, eerst won Nelson Oliveira in Tarazona en een dag later was Allesandro De Marchi de sterkste op Fuente del Chivo. Rit 15 ging naar Joaquim Rodriguez, die nu ineens weer de sterkste van de favorieten leek. In rit 16 veranderde dag beeld niet, van de favorieten was Rodriguez weer de beste, hoewel het gat met Aru niet groot was. Dumoulin wist iedere keer de schade te beperken, eigenlijk verloor hij alleen in Andorra echt veel tijd. In de andere etappes reed hij beter dan verwacht. Etappe 16 werd uiteindelijk gewonnen door Frank Schleck, die een verder anonieme Vuelta op die manier wat minder anoniem wist te maken. Het niveau van voor zijn schorsing haalt niet meer, maar in een kopgroep met onder andere Rodolfo Torres en George Bennett was hij wel duidelijk de sterkste. Weer een tweede plaats voor Team Colombia in een grote ronde, dat gaat ze beter af dan daadwerkelijk iets winnen. Na de tweede rustdag gaan we de slotweek in, die ook behoorlijk zwaar is. Nog drie ritten met de nodige beklimmingen, maar zonder aankomsten bergop. Voor die drie ritten beginnen eerst nog een praktisch vlakke tijdrit in en rond Burgos.

De route van de rit (Afbeelding: letour.fr)
De route van de rit (Afbeelding: letour.fr)


Het profiel van de etappe (Afbeeelding: letour.fr)
Het profiel van de etappe (Afbeeelding: letour.fr)

De tijdrit begint in Burgos en zal daar ook eindigen. Burgos is een stad in Castilië en León met bijna 180.000 inwoners. Een moderne metropool, volgens de mensen die de stad aan moeten prijzen. Een stad die evolueert en steeds moderner wordt, maar waar nog genoeg oude elementen zijn te vinden. De kathedraal van Burgos bijvoorbeeld, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Burgos heeft behoorlijk wat musea en monumenten, die de stad het bezoeken waard maken. Bovendien schijnt het een aanrader te zijn om langs de Río Arlanzón te lopen. De rivier die door Burgos loopt heeft behoorlijk wat groen langs de kant. Burgos is een populaire stad in de Vuelta, er zijn al veel aankomsten geweest in deze stad. Vooral de laatste jaren komt de Vuelta ontzettend vaak in Burgos langs. Tussen 2002 en 2005 heeft Alessandro Petacchi het voor elkaar gekregen om drie keer te winnen in Burgos. In de tussentijd won De Venezolaanse Bask Unai Etxebarria in 2003. In 2006 ging de overwinning dan weer naar een andere Bask, Egoi Martinez. Recenter won Oscar Freire in 2008 in Burgos en was Mark Cavendish in 2010 de snelste. De laatste keer dat de Vuelta in Burgos aankwam was in 2013. Dit werd een mooie rit voor Nederland, Bauke Mollema sprong in de laatste kilometer weg en werd niet meer teruggehaald. Dat was de eerste Nederlandse overwinning in de Vuelta sinds Boom in 2009. Dit jaar doen 'we' het een stuk beter.

Het centrum van de tijdrit, Burgos (Foto: WikiCommons)
Het centrum van de tijdrit, Burgos (Foto: WikiCommons)

Burgos is een stad met veel musea en dat merken de renners ook meteen bij de start. Die is bij het Museo de la Evolución Humana voor de deur. Dit museum zit overigens in een behoorlijk modern en naar mijn mening behoorlijk lelijk gebouw. Enfin, een museum voor de evolutie van mensen, dat is dan nog wel interessant. Voor de zenuwachtige renners wellicht een prima afleiding. Direct na de start is er meteen een bocht naar links. Het gaat dan even rechtdoor, maar al vrij snel zijn er kort achter elkaar weer twee bochten naar links. In het begin meteen wat bochtenwerk, dat is wel lekker natuurlijk. Na die drie bochten in de eerste kilometer is het wel even gedaan met het bochtenwerk. Het gaat nu grotendeels rechtdoor over een brede weg en al vrij snel wordt Burgos verlaten. Net buiten Burgos zit een rotonde, waar de renners rechts gaan. Na deze rotonde duiken de renners een Bos in, waar de weg eerst even een paar meter naar beneden loopt. Dit duurt niet lang, na dit korte stukje naar beneden begint de weg voorzichtig omhoog te lopen. Veel stelt het niet voor, meer dan vals plat wordt het nooit. Er zit af en toe een hobbeltje in het parcours, een paar meter naar beneden om direct daarna weer een paar meter omhoog te krijgen. Na acht kilometer passeren de renners Cardeñajimeno, een dorpje waar verder niets te beleven is. Buiten dit dorpje zit nog wel een lastige kilometer, waar het zowaar nog even redelijk omhoog loopt. Niet dat het heel steil is, maar net even iets meer dan vals plat.

Vlak na Burgos loopt de weg voorzichtig omhoog het bos in (Foto: Google Streetview)
Vlak na Burgos loopt de weg voorzichtig omhoog het bos in (Foto: Google Streetview)

Dit duurt niet lang, een kilometer verderop wordt het weer vlak. Er zitten in dit deel van het parcours weinig bochten en de paar bochten die er wel zijn stellen niets voor. Op eerste kilometer na is het tot nu toe niet echt een technisch parcours. Dit wordt even anders na een kilometer of 10. Er wordt een redelijk scherpe bocht naar links genomen, waarna de renners in een korte afdaling terechtkomen. Deze afdaling heeft twee bochten, die met hoge snelheid eventueel nog wel wat lastig kunnen worden. De weg waar we nu op zitten is niet de doorlopende weg, we hebben even een andere weg genomen om het Monasterio de San Pedro de Cardeña te kunnen bezoeken. Redelijk klooster, niet echt het mooiste klooster ooit, ik geef het een 6. Na het passeren van dit klooster begint de weg weer even gemeen omhoog te lopen. Dit duurt ook weer niet zo lang, maar je kan ondertussen toch wel concluderen dat er iets meer klimwerk in deze tijdrit zit dan het profiel doet vermoeden. Doordat al dat klimwerk niet zo lang duurt zal het waarschijnlijk wel niet veel verschil maken, maar helemaal vlak is het in ieder geval niet. Vrij snel komen de renners weer op de doorgaande weg uit, die ze naar Carcedo de Burgos gaat brengen.

De weg door Carcedo de Burgos (Foto: Google Streetview)
De weg door Carcedo de Burgos (Foto: Google Streetview)

Na 13 kilometer komen de renners door Cancedo de Burgos. In dit dorp nemen ze een bocht naar rechts, die met een beetje verkenning geen problemen op mag leveren. Net buiten Cancedo de Burgos is er weer een stuk in dalende lijn, met in het begin van dat stuk twee bochten. Na die bochten wordt het meteen weer wat vlakker. Er zitten nu wat meer bochten in het parcours, maar de weg is altijd breed en het is behoorlijk vlak, die bochten leveren waarschijnlijk geen probleem op. Zou het parcours nog steeds niet echt technisch willen noemen. Na 17,5 kilometer passeren de renners Cardeñadijo en is het nog iets meer dan 20 kilometer tot de streep. Bijna op de helft. Na dit dorpje gaat het zo'n beetje rechtdoor terug richting Burgos. Er zitten nu nog wel een paar bochten in het parcours, maar geen enkele bocht waar een paard de hik van krijgt. Het is praktisch vlak, hoewel er af en toe nog wel een stukje tussenzit waar het even een paar meter omhoog loopt. Na 22 kilometer zijn de renners weer in Burgos, maar dan zijn ze nog lang niet bij de finish. Er gaat nog een heel rondje door de stad gefietst worden. In Burgos is er al vrij snel een rotonde, de renners rechtdoor moeten. Voor het eerst in een aantal kilometer weer een wat lastiger punt. Niet ver daarna hebben passeren ze een punt dat in het begin van de tijdrit ook werd gepasseerd. We gaan nu de andere kant op, verder Burgos in. Een makkelijke bocht naar links, waarna het een paar kilometer rechtdoor gaat. Aan het eind van deze weg zit er een wat scherpere bocht naar rechts. We rijden nu vrij dicht langs een ander klooster, Monasterio de las Huelgas. Deze krijgt van mij een 7.

Monasterio de las Huelgas (Foto: WikiCommons)
Monasterio de las Huelgas (Foto: WikiCommons)

Het parcours begint nu wat technischer te worden, kort achter elkaar komen er twee rotondes. Bij de eerste rotonde gaan de renners naar links en amper 100 meter daarna is er een rotonde waar ze naar rechts gaan. Na die rotonde steken ze de Río Arlanzón over en is er weer een rotonde, waar ze nu weer naar links gaan. In een kort tijdsbestek toch nog even flink wat draaien en keren. Op dit moment hebben de renners zo'n beetje 26 kilometer afgelegd en is het nog een kleine 13 kilometer tot de finish. Na deze rotondes gaat het even een kilometer volledig rechtdoor, tot de volgende rotonde. Dit is een wat smallere rotonde, wat het misschien nog een beetje lastig maakt. Na deze rotonde volgt nog een kilometer zonder obstakels, tot de renners weer bijna uit Burgos zijn. Van dat bijna maken we geen helemaal, er wordt een scherpe bocht naar rechts gemaakt terug de stad in. Dit is de lastigste bocht tot nu toe, hier gaat de snelheid er behoorlijk uit. De weg waar de renners nu op terecht komen ligt aan de rand van Burgos, het terrein is hier eventjes behoorlijk open. Hier kan de wind nog wat invloed hebben. Het gaat weer een kilometer rechtdoor, tot de volgende rotonde. Een behoorlijk brede rotonde, maar de bocht die hier gemaakt moet worden is wel behoorlijk lang. Na 30 kilometer is er weer een rotonde en moet een beetje een rare bocht genomen worden. De renners fietsen langs het kerkhof van Burgos en de weg loopt hier vast een beetje omhoog. Veel stelt dit niet voor, lang is het ook niet. Na dit stukje omhoog krijgen de renners kort achter elkaar weer twee rotondes. Twee keer gaan ze rechts. Na de tweede rotonde gaan ze iets raars doen. We zitten nu op een brede weg, maar maken een scherpe bocht naar rechts en slaan een smal weggetje in.

De weg terug naar Burgos (Foto: Google Streetview)
De weg terug naar Burgos (Foto: Google Streetview)

Als we dit weggetje inslaan hebben we 32,5 kilometer gehad, nog een kilometer of zes tot de finish. Op het profiel is in de slotfase nog een pukkeltje te zien en op dat pukkeltje zitten we nu. De weg hier loopt nog best flink omhoog, minstens een kilometer lang. Lastig om zo in te schatten, maar op bepaalde punten wel wat meer dan vals plat. Bepaald geen 10%, maar zo'n beetje 5% komt wel aardig in de buurt. Op de top komen de renners langs het kasteel van Burgos en hier zitten een aantal bochten. De afdaling is nog niet begonnen, maar kort achter elkaar zitten wel twee lastige bochten. Na die bochten begint de afdaling. De afdaling heeft meteen in het begin wel een lastige bocht, maar duurt niet zo lang. Aan het eind van de afdaling zit weer een bocht, waar de renners scherp naar rechts gaan. Aan het eind wordt deze tijdrit toch nog behoorlijk technisch.

Het kasteel van Burgos (Foto: WikiCommons)
Het kasteel van Burgos (Foto: WikiCommons)

We zitten nu op een paar kilometer van de finish en het is weer vlak. De renners mogen op iets meer dan drie kilometer van de streep nog door een poort, waar de weg heel smal wordt. Maakt verder niet uit, ze zijn toch maar alleen. Iets verderop ligt nog een rotonde, waar ze links gaan. Hoeven ze niet echt een bocht voor te maken, valt wel mee. Niet veel later komt er nog een rotonde, behoorlijk wat rotondes in Burgos. Ook hier gaan ze weer links en ook hier hoeven ze niet echt een serieuze bocht te nemen. Na die rotonde komt de derde op een rij, weer naar links. Dit is van de drie de enige met nog een beetje een echte bocht. Na deze rotonde gaat het even rechtdoor, het is nu nog anderhalve kilometer tot de streep. Een halve kilometer gaat het rechtdoor, maar in de slotkilometer zitten nog een paar bochten. Een rotonde, waar de renners de linkerkant nemen en daardoor niet echt een scherpe bocht hoeven te nemen. Die scherpe bocht komt een stuk verderop wel, een bocht naar rechts gevolgd door een bocht naar links. We zitten nu in de binnenstad van Burgos en komen op geplaveide wegen terecht. De stenen liggen er verder goed bij, dus dat is geen probleem. De finish is voor de kathedraal van Burgos.

De laatste kilometer door Burgos (Afbeelding: lavuelta.es)
De laatste kilometer door Burgos (Afbeelding: lavuelta.es)

Al bij al geen verschrikkelijk lastige tijdrit. De eerste kilometer is bochtig, maar daarna is er lange tijd niet heel veel te beleven. Alleen bij het passeren van het eerste klooster van de dag liggen er nog een paar bochten. Daarna gaat het zo'n beetje rechtdoor richting Burgos. Een paar korte klimmetjes nog, maar niets om echt wakker van te liggen. In Burgos zelf vooral veel rotondes, maar die zijn op een enkeling na niet zo lastig. Een lastige bocht voor de klim in de slotfase en een paar bochten in de afdaling daarna. In de laatste kilometer ook nog wat bochtenwerk, maar in vergelijking met de ploegentijdrit is dit een behoorlijk makkelijk parcours. Het weer gaat de goede kant op, het wordt morgen 26 graden in Burgos. Geen kans op neerslag, dat maakt het geheel nog wat makkelijker. Niet veel wind, dat is wel een klein beetje een tegenvaller. In de buurt van Burgos waait het eigenlijk altijd, op die hoogvlakte. Nu is daar niet echt sprake van. Had tijdens deze tijdrit waarschijnlijk ook niet veel uitgemaakt, het parcours is redelijk beschut. Weinig open gebieden. Boy van Poppel is de nummer laatst in het klassement en mag morgen om 13:34 vertrekken. De uitzending start pas om 16:00, dus veel renners gaan we niet zien. De laatste renner die vertrekt is Joaquim Rodriguez, om 16:49.

Laatste tien starters

Tijd Renner Ploeg
16:31:00 VALVERDE, Alejandro MOV
16:33:00 MEINTJES, Louis MTN
16:35:00 QUINTANA, Nairo Alexander MOV
16:37:00 MORENO, Daniel KAT
16:39:00 CHAVES RUBIO, Esteban OGE
16:41:00 NIEVE, Mikel SKY
16:43:00 DUMOULIN, Tom TGA
16:45:00 MAJKA, Rafal TCS
16:47:00 ARU, Fabio AST
16:49:00 RODRIGUEZ, Joaquin KAT

De kathedraal van Burgos, het eindpunt van de tijdrit (Foto: WikiCommons)
De kathedraal van Burgos, het eindpunt van de tijdrit (Foto: WikiCommons)

Dit moet de dag van Tom Dumoulin worden. Hij moet nu meer dan twee minuten gaan pakken op Aru en Rodriguez. Dat is normaal gesproken best realistisch, dit parcours is in zijn voordeel. Weinig klimwerk, behoorlijk wat stukken rechtdoor. Hij kan hier op de grote plaat vlammen, waar die andere jongens wat meer moeite mee hebben. Alleen even afwachten wat de afgelopen twee weken met Dumoulin hebben gedaan. Heeft hij nog energie over? Waarschijnlijk wel, maar of het genoeg is om heel veel tijd te pakken op Aru, Majka en Rodriguez is niet helemaal duidelijk. Het gaat spannend worden. Ook voor de dagzege, iedereen verwacht dat Dumoulin die ook wel even gaat pakken, maar dan moet hij wel een perfecte tijdrit rijden. Er zal weer veel druk op hem staan, net als in Utrecht. Toen ging het niet helemaal perfect. Hopelijk gaat het nu wel perfect en slaat hij een dubbelslag, hoewel een tweede ritzege alleen ook al vrij briljant zou zijn.
1. Kiryienka. Ik vrees dat Vasil het feestje van Tom gaat verpesten. Kiryienka rijdt altijd belachelijk sterke tijdritten en heeft als voordeel dat hij waarschijnlijk iets minder af heeft moeten zien dan Dumoulin. Rijdt ook rond met veel minder druk, lijkt me nog een voordeel. Grote concurrent voor Dumoulin.
2. Dumoulin. Tom moet het doen en dat kan hem tegen gaan werken. Als hij in deze rit niet genoeg tijd pakt is zijn droom voorbij. In Utrecht kon hij niet echt met de druk omgaan, nu hopelijk wel. Hij heeft in ieder geval al een rit gewonnen en de leiderstrui gedragen, wellicht verlaagt dat de druk iets. Afgelopen dagen reed hij slim, mentaal is hij dus nog fris en scherp. Liet zich niet gek maken. Als dat zo blijft kan hij voor een tweede rit gaan en kan hij redelijk wat tijd op zijn concurrenten pakken. Met dit parcours moet hij minstens een minuut kunnen pakken, zelfs als hij een mindere dag heeft. Op een goede dag is er nog meer mogelijk.
3. Oliveira. Deze Portugees is in topvorm en is nog steeds op zoek naar een nieuw contract. Tijdrijden is zijn specialiteit, dus ik verwacht weer een topprestatie van Nelson.
4. Sanchez. Luis Leon kon dat altijd behoorlijk goed, maar dat valt de laatste jaren wat minder op. In de Giro van dit jaar werd hij in de tijdrit wel tweede achter Kiryienka, hij kan het dus nog wel. Zal nu ook weer vol gaan, al was het maar om nog wat tips te kunnen geven aan Aru.
5. Van den Broeck. Ja, hij doet mee, echt. Kan er niet veel meer van zodra er geklommen moet worden, maar tijdrijden heeft hij dan plots wel weer geleerd. Als hij nog iets van deze Vuelta wil maken moet hij nu nog iets laten zien.

Volg deze etappe ook op ons forum!