Het besef groeit: Dumoulin kan Vuelta winnen

Addy Engels durft het dinsdag op de rustdag van de Ronde van Spanje uit te spreken. "Het is niet onwerkelijk dat Tom de Vuelta wint", zegt de oud-renner die tegenwoordig de ploegleiderswagen van Giant-Alpecin bestuurt. Tom is Tom Dumoulin, de nummer vier in het klassement die woensdag in de individuele tijdrit over ruim 38 kilometer in Burgos een aanval gaat doen op de leiderstrui van de Spanjaard Joaquim Rodríguez.

De kopman van Katusha schoof de favorietenrol al door naar de 24-jarige Limburger die een achterstand van 1.51 moet goedmaken. "Het moet ook in de tijdrit gebeuren", weet Engels. "Als Tom nu de rode trui niet pakt, dan zal het niet meer gebeuren."

Het is een vooraf nooit gedacht scenario. Dumoulin viel al vroeg in de Tour de France uit na een val waarbij hij een breuk in de schouder opliep. Dat was een klap, want het gebeurde op een dag dat hij zicht had op het geel. Hij revalideerde, ging op hoogtestage maar kwam naar Spanje om zijn Duitse ploeggenoot John Degenkolb aan ritzeges te helpen en de tijdrit, zijn specialiteit, te winnen. Engels: "We hebben geen ploeg rond Tom, het zal ook een hele klus worden als we de trui moeten verdedigen in de laatste dagen, maar spijt voelen we niet daarover. Dit was door niemand voorzien."

Vergelijkingsmateriaal

In de drie bergetappes die aan de rustdag vooraf gingen beperkte Dumoulin de schade op de net iets betere klimmers Rodríguez, Fabio Aru en Rafal Majka. De Italiaan en de Pool bezetten vooralsnog de andere twee podiumplaatsen. Veel vergelijkingsmateriaal is er niet, maar duidelijk is dat Dumoulin het drietal normaal meer dan twee minuten achter zich laat over 38 kilometer. Engels is de boeken niet ingedoken: "Het heeft niet zo veel zin om de resultaten van eerdere tijdritten te bestuderen. Je kunt er niks mee. Dit is de enige dag dat je niet naar anderen hoeft te kijken. Maar begrijp me goed: stel dat het lukt, dan zijn we er nog niet."

Engels had dinsdag nog niet gehoord dat zijn collega-ploegleider Merijn Zeeman van LottoNL-Jumbo steun heeft toegezegd voor de dagen erna. "Zou mooi zijn, alle hulp is meegenomen." Dumoulin is er volgens de ploegleider ondertussen rustig onder. "Hij heeft vandaag uitgeslapen, een deel van het parcours verkend, nog meer gerust en even met de aanwezige pers gepraat. Tom blijft rustig maar ook bij hem groeit het besef dat hij de Vuelta kan winnen."

Het besef groeit: Dumoulin kan Vuelta winnen
Het besef groeit: Dumoulin kan Vuelta winnen (Foto: ANP)