Kamer voor verhogen minimumjeugdloon

De Tweede Kamer is voor een substantiële verhoging van het minimumjeugdloon. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken moet daar op korte termijn voorstellen voor doen, aldus een Kamermeerderheid in een motie die was ingediend door D66. De motie kreeg steun van onder meer de PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks.

Asscher heeft eerder al gezegd dat hij met een reactie komt op pleidooien van onder meer jongerenbeweging Young United en de FNV om te komen tot een hoger minimumloon voor jongeren tot 23. Maar de Kamer vindt dat Asscher daarmee niet moet dralen en zet de PvdA-minister nu een beetje onder druk.

Het minimumjeugdloon moet omhoog en het moet meer gelijk worden getrokken met het reguliere wettelijk minimumloon, aldus de motie. "Ik vind het gek dat iemand van 18 nu maar 45 procent verdient van waar iemand van 23 recht op heeft, terwijl mensen op die leeftijd al wel volwassen zijn", zegt D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Hij wijst er op dat 18-jarigen mogen stemmen en autorijden, maar nog geen recht hebben op een volwassen minimumloon.

Kamer voor verhogen minimumjeugdloon
Kamer voor verhogen minimumjeugdloon (Foto: ANP)