Clinton wil transparantere verkiezingsdonatie

Hillary Clinton pleit voor een veel transparanter systeem van schenkingen voor verkiezingscampagnes. "We moeten de stroom geheime donaties en geld dat niet te verantwoorden is, beëindigen", zei ze op een bijeenkomst in Hampton, in de staat Illinois. Dit soort donaties beïnvloedt de verkiezingen te veel, vindt de vrouw die ernaar streeft in november 2016 de Democratische presidentskandidaat te zijn.

Een schenking die niet traceerbaar is, bijvoorbeeld door bedrijven die contracten hebben met de overheid, corrumpeert uiteindelijk het politieke systeem, oordeelt ze. "Onze democratie moet draaien om het stemrecht, niet om een soort entreegeld daarvoor te heffen." De stem van de gewone Amerikaan dreigt te verdrinken in de stroom geld die de verkiezingen omgeeft, aldus Clinton.

De Engelse krant The Guardian schrijft dinsdag dat Hillary Clinton het systeem van verkiezingsgelden tot een van de speerpunten van haar campagne heeft verheven. Maar ze kan in de media juist op kritiek rekenen vanwege haar privérijkdom.

Clinton wil transparantere verkiezingsdonatie
Clinton wil transparantere verkiezingsdonatie (Foto: ANP)