'Oranje dominant in EK-kwalificatie'

Het Nederlands elftal is een van de meest dominante teams in de kwalificatie voor het EK voetbal van 2016. Althans, zo zouden de statistieken geïnterpreteerd kunnen worden. In de acht tot nu toe gespeelde wedstrijden had Nederland in totaal maar liefst 67% balbezit, waarmee Oranje samen met Duitsland en Spanje aan de leiding gaat. Alleen Zwitserland (65%), Engeland (62%) en België (61%) komen in de buurt.

Dat Nederland dramatisch bezig is in de kwalificatie mag duidelijk zijn, maar aan het passingspercentage zal het niet liggen. Van de 4939 passes kwamen er 4546 aan, ruim 92%. Ook hier gaat het elftal van Danny Blind samen met Spanje aan de leiding, met Duitsland (91%) dat op de loer ligt. Opvallend is dat Nederland gemiddeld dus bijna 570 geslaagde passes per wedstrijd af weet te leveren, ruim meer dan de in totaal 458 passes waar Andorra na acht wedstrijden op staat. Overigens heeft Nederland maar liefst drie van de vijf meest passende spelers van de hele kwalificatiereeks in het team: Stefan de Vrij, Daley Blind en Wesley Sneijder kwamen al tot 541, 540 en 536 geslaagde passes, allemaal rond de 90% van het aantal pogingen. Sergio Busquets staat met 565 (97%) niet ver weg, maar de Duitser Toni Kroos is met zijn 782 geslaagde pogingen (96%) de onbetwiste 'passkoning' van de kwalificatie.

Met ruim negentien doelpogingen per wedstrijd staat Nederland op de zesde plek op die ranglijst, dus ook daar ligt het in elk geval niet aan. De volledige lijst met statistieken is hier terug te vinden en geeft goed weer hoe dergelijke statistieken helemaal niks zeggen over het eindresultaat, wat voor Oranje nog altijd historisch slecht lijkt te worden.