Moordenaar Cecil gaat dinsdag weer aan het werk

Walter Palmer, de tandarts uit Minnesota die de tamme leeuw Cecil bruut vermoorde, gaat morgen weer aan het werk. Zijn praktijk is al enkele weken open, maar dan zonder de aanwezigheid van de omstreden tandenbeul.

"Ik heb veel medewerkers en het doet mij pijn dat ze deze ontwrichting in hun leven hebben gehad", aldus Palmer tegen de aanwezige pers.

"Ik ben een professional en het werd tijd dat ik terugkwam om mijn collega's te helpen. Ze willen mij allemaal terug hebben. Mijn patiënten willen ook dat ik terugkom. Daarom kom ik terug", voegt Palmer er met veel gevoel voor drama aan toe. Hierbij vergeet hij zichzelf uiteraard niet op een voetstuk te plaatsen.

Palmer heeft 6 weken lang verstoppertje gespeeld, waarschijnlijk omdat de grond te heet onder zijn voeten werd. Zelf beweert de jager dat hij de laatste 6 weken gespendeerd heeft aan het bezoeken van familie en kennissen, waarmee hij feitelijk ontkend dat hij ondergedoken zat.

"Deze periode is erg zwaar geweest voor mijn vrouw en dochter", vertelt hij. "Ze zijn bedreigd via de sociale media en opnieuw: ik snap niet dat mensen zo onmenselijk kunnen reageren op iets waar ze niets mee te maken hebben."

Palmer kwam nogal onder vuur te liggen na het doden van de beroemde tamme leeuw Cecil. Deze leeuw werd eerst buiten het reservaat gelokt, want daarbinnen is het jagen op wilde dieren illegaal. Daarna gebruikte Palmer pijl en boog in een poging de leeuw te slachten. De leeuw ontkwam, maar werd veertig uur later zwaar gewond gevonden. Op die plek werd hij van zijn GPS-bandje ontdaan en vermoord.

Palmer verklaarde later: "ik had geen idee dat dit een beroemde en geliefde leeuw was. Tijdens de jacht wist ik niet dat hij een GPS-bandje om had en onderdeel van een onderzoek uitmaakte. Ik (Palmer begint veel zinnen met het woordje 'ik') vertrouwde volledig op de expertise van de lokale gidsen om een legale jacht te hebben."

Twee betrokkenen uit Zimbabwe zijn inmiddels aangeklaagd. Het Afrikaanse land zou graag zien dat de hoofdpersoon wordt uitgeleverd.

Het toeval wil dat in Wisconsin een gelijksoortig geval is gebeurd. Een paar jaar geleden is een man met exact dezelfde naam, uit exact dezelfde woonplaats en met exact dezelfde leeftijd veroordeeld voor het illegaal doden van een zwarte beer.

Dit individu heeft later toegegeven dat hij over de toedracht van de jachtpartij heeft gelogen. De man kreeg als straf een boete van 3000 dollar en een voorwaardelijke celstraf van een jaar.

Palmer is in het verleden ook al eens veroordeeld wegens seksuele intimidatie van zijn vrouwelijke collega's.

Cecil heeft trouwens van de gene zijde laten weten dat het prima met hem gaat.

'Leeuw Cecil moet worden tentoongesteld' (Foto: ANP)
Cecil in betere tijden