Telefoondief kiest verkeerde slachtoffer

Een Braziliaanse telefoondief heeft benauwde momenten beleefd. De 18-jarige dief probeerde een 23-jarige vrouw te beroven. Helaas voor hem: het beoogde slachtoffer is een professionele MMA-fighter. Moeiteloos hield ze de huilende dief in een wurggreep.

Het voorval speelde zich vorige week af in Açailândia, een plaats in het noorden van Brazilië. Samen met een handlanger overviel Wesley Sousa de Araujo (18) zijn slachtoffer en een andere vrouw. Ze moesten hun mobiele telefoons inleveren.

De handlanger wist de mobiele telefoon van Monique Bastos (23) te ontfutselen, maar de professionele MMA-fighter liet de daders niet zomaar gaan. 'Ik zag dat de jongens ongewapend waren, dus ik duwde hun motor omver. Eén van de jongens wist weg te rennen, maar ik kon de bestuurder van de motor overmeesteren', vertelt Bastos koeltjes aan Braziliaanse media. Ze heeft als MMA-fighter zes professionele gevechten op haar naam staan.

Lion killer
Bastos, die een blauwe band in jiu-jitsu heeft, wist de telefoondief uit te schakelen met een zogeheten 'lion killer'. Dat is een greep waarbij de aanvaller zijn arm om de nek van zijn tegenstander slaat en daarna de holte van de elleboog op zijn luchtpijp. Na deze actie hield ze de jongen in een wurggreep met haar benen, totdat de politie ter plekke was.

De dief kon geen kant op. Het arme joch krijste de hele boel bij elkaar. Snikkend vroeg het joch naar z'n vader en moeder. 'Papa, Papa... bel de politie. Help Jezus. Ik zweer het, dit is de eerste keer ooit dat ik dit heb gedaan. God, help me. Iemand, help me! Waar is mijn moeder?', krijste de telefoondief. Na 20 minuten arriveerde de politie om de jongen aan te houden. Op het politiebureau ontkende de jongen overigens de beroving.

Het is trouwens niet de eerste keer dat Bastos een dief pakt. 'Ik heb dit vaker meegemaakt. Dit is de tweede keer dat ik terug vecht. De vorige keer waren er twee mannen met messen, maar ik kon mijn jiu jitsu-technieken gebruiken om mijn telefoon terug te krijgen. Het is een groot risico, maar ik deed het om mijn vrienden te beschermen.'